Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 12.04.2013, 12:47   #30
ATomek

ATomek's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 tygodni 3 dni 20 godz 19 min 50 s
Domyślnie

Pierwszy raz, w 2004r pojechałem na ten zlot z dwóch powodów:

po pierwsze- był i jest inicjatywą wspierającą i propagującą Polskę Kresową

po drugie- był pierwszą imprezą niekomercyjną, w czasach wielu motocyklowych spędów pozbawionych jakiejkolwiek idei; wracałem z niego podbudowany i wyciszony.

Dziś widać, jak mocno nie wpisuje się tym w główny nurt krytykujący wszelkimi sposobami te dwie wartości.
A wystarczyło z nich rezygnować i utrzymać popularność.
W niektórych środowiskach nie ma ceny dla pewnych wartości w tym tradycji.
To jedyny powód, dla którego Węgrzyn przesunął Radosne Rozpoczęcie Sezonu Motocyklowego im Księdza Jastrzębiec Peszkowskiego o tydzień.

A konsekwencje? Są i będą dla każdego jego uczestnika.

Odpowiadając tym, co pisali:

-przeglądałem stare plakaty, zaproszenia na Zlot Gwiaździsty im Peszkowskiego i patronat Trwam i RM jest jest od zawsze. Swoją drogą, te plakaty to ciekawa lektura..

- nie spotkałem się nigdy z określeniem tego zlotu "Pielgrzymka Katolików"
Pielgrzymka Motocyklistów- tak; znam nie wierzących motocyklistów, uczestników tego zlotu a wspierających od dawna jego idee

-apel organizatora " jeśli słowa Bóg, Honor i Ojczyzna dla Ciebie nic nie znaczą - ten zlot nie jest dla Ciebie" pojawił się po pierwszych warcholskich zachowaniach na błoniach (picie piwa, strzelanie w wydechy...)
a nie podkreślania swojej wyłączności dla tych haseł.

-ze święcenia motocykli na błoniach zrezygnowano po tym, jak wielu motocyklistów chcąc uniknąć dla wygody wyjazdowego korka ruszało tuż przed zakończeniem mszy skutecznie blokując alejki i przejazd ruska z koszem z księdzem

-moja prośba o ograniczenie zbędnych śmieci w wątku nie jest żadnym zamordyzmem. Wspomniane forum motocykli z biało niebieską szachownicą i wolność wypowiedzi w podobnym wątku w większości ograniczała się do linków z księdzem pedofilem, zbieranej tacy, pieniactwu Węgrzyna i informacji gdzie kto wtedy pojedzie. Sama esencja

Czas napisać o realiach;
Ja będę na Przeprośnej Górce od 16.30.
Przygotuję drewno na ognisko itp.
Jeśli nie będzie innej propozycji wspólnego spędzenia czasu, od 18.00będę w sali o.Kordeckiego na wspominkowym spotkaniu. To już dziesiąty Zlot Częstochowski.
O 21.00 Apel Jasnogórski i po nim wrócę na Przeprośną Górkę, rozstawię namiot i posiedzę przy ognisku.
Miło będzie spotkać kogoś z Was.
Myślę też, żeby spotkać się w niedzielę, przed ruszeniem na błonia, u wylotu drugiej drogi prowadzącej na PG.

http://www.sanktuarium.opw.pl/nowa/pl,mapa-dojazdu.html

Pogoda zachęca . Życzę przyjemnej drogi i do zobaczenia.

Ostatnio edytowane przez ATomek : 12.04.2013 o 23:26 Powód: przecinek
ATomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem