Cytat:
Napisał RAFWRO
Moim skromnym zdaniem, gdyby to był regler, to miałbyś grubo powyżej 15V. lub brak ładowania przy obciążeniu choćby światłami. Pewnie jak włączysz długie lub inne dodatkowe odbiorniki, to efekt masz podobny (pow 15 do 15,5, czasem 15,8)
Napięcie ładowania skacze też w górę, tuż po wyłączeniu większych odbiorników?
Stawiam na kiepski, zasiarczony akumulator, który w tym momencie jest już kiepskim odbiornikiem.
Miałem identyczne objawy - po wymianie aku, napięcie ładowania wróciło do normy, niezależnie od obciążenia.
Sprawdź jeszcze główną masę - drugi koniec ujemnego przewodu od aku.
R.
|
Tu mnie zaciekawiłeś. Nie wiem ile dokładnie jest ponad 15V
Gdy napięcie przekracza ustawioną górną granicę 15V na volomierzu zapala się A i czerwona dioda. Chyba go przeprogramuję na wartość 16 czy 17 to wtedy będę wiedział o ile przekraczam teraz 15V.
Aku ma niecały rok. Kupiony w tszodosklepie. Całą zimę przestał naładowany w domu, przed rozpoczęciem sezonu został ponownie naładowany i wsadzony do motocykla.
Prąd ładowania mam taki sam czy jadę na światłach mijania czy drogowych. Nie rośnie gdy włączę długie.
Problem występuje jedynie przy uruchomieniu stopu lub kierunkowskazu.
Dobra, zgodnie z radą posprawdzam masy, i dam znać czy jest poprawa. Jak nie to muszę gdzieś podjechać i sparwdzić akumulator.