Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 02.09.2013, 22:04   #22
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 1 tydzień 6 dni 12 godz 32 min 47 s
Domyślnie

w USA po prostu jest gdzie jeździć.
niedawno byłem w Alpach w rodziną i naszło mnie takie porównanie tego ofroadowania biednego w PL z biednym narciarstwem i tym, że TPN ma na sztorc, że jakikolwiek wyciąg nowy możnaby zrobić.
w Alpach na terenie TRZECH sąsiadujących ze sobą miejscowości jest sieć wyciągów w sezonie zimowym przewożących 85tys ludzi w ciągu godziny.
dodam, że mimo rozmachu w budowaniu tej infrastruktury nie odczuwa się jakoś, że zabija ona góry... po prostu są tak zajebiście wielkie, że chyba nic ich nie zabije.
po drugiej stronie doliny nie ma ANI JEDNEGO wyciągu - jest park... takich dolin i enklaw narciarskich jest w okolicy w jasnepizdu. bilans w gospodarce drzewnej mają dodatni w każdym razie - nie tylko ten bilans na pewno jak się tylko człowiek rozejrzy.

to samo w USA pewnie... mają tej gleby tyle, że co im szkodzi w jakimś Yosemite czy innym Yellowstone czy na południu przy meksykach popuścić ludziom i niech jeżdżą... nikt tego nie odczuje jako płoszenie ślimaków.

w DE zieleni mniej a ludzi niemało - każdy chce jednak aby ta przyroda była maksymalnie nienaruszona i pewnie stąd gonienie offroadowców nawet i helikopterem no i drakońskie kary nawet z przepadkiem motocykla...
nie wiem czy w zamian można się tam za Odrą bezpiecznie wyszaleć jakimś dzikiem na zamknietych torach ale nie zdziwiłbym się gdyby tak było.
jeśli sie nie mylę to jednak jest COŚ co można robic poza asfaltem. a jak komuś mało i zarabia niemieckie pieniądze to w jeden dzień motocyklem może być na Ukrainie czy Rumunii i tam, póki co ograniczeń ani kar za zjazd z czarnego nie ma.
póki co.

matjas

Ostatnio edytowane przez matjas : 02.09.2013 o 22:07
matjas jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem