Cytat:
Napisał Kosmal
Nieszczelne zawory=spadek ciśnienia
Porysowana gładź = spadek ciśnienia
Ciśnienie raczej nie będzie bardzo dobre 
Druga sprawa to "zanagarowane zawory"-może się tylko odnosić do czarnego dymu!(nie dopalone paliwo)
500ml/100km =niebiesko.
Może kolega Nupas źle opisał swoją awarię bo to nie trzyma się "kupy" 
|
Zawsze jak coś napiszę na forum, to potem mam wrażenie, że do mnie to chyba inne afryki przyjeżdżają.
To co piszesz można przeczytać w każdym podręczniku,teoretycznie ma sens, ale nieszczelność na zaworach zanagarowanych w AT powoduje spadek ciśnienia mniejszy niż wzrost spowodowany przedostawaniem się oleju do komory sprężania ( permanentna próba olejowa ). W extremalnych sytuacjach dochodzi nawet do spalania stukowego spowodowanego zbyt ubogą mieszanką, za dużym ciśnieniem i nagarem olejowym. Zycie bywa lekko inne niż książkowa teoria.
Przemyśl dokładnie wszystko co napisałem, potem jeszcze raz przemyśl i dopiero podważaj teorię. Pamiętaj, że moje wypowiedzi są mocno poparte doświadczeniem. Robiłem remont chyba już kilkudziesięciu takich silników ( AT i pochodne ) i na równie dużo wypisałem akt zgonu.
Chętnie wysłucham konkretnej popartej doświadczeniem teorii, bo standardy to można wyczytać na Googlach.
Pozdrawiam