Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 15.01.2014, 00:37   #16
szparag

szparag's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: LC4
Przebieg: ...
szparag jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 20 godz 4 min 21 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Kosmal Zobacz post
Nieszczelne zawory=spadek ciśnienia
Porysowana gładź = spadek ciśnienia
Ciśnienie raczej nie będzie bardzo dobre
Druga sprawa to "zanagarowane zawory"-może się tylko odnosić do czarnego dymu!(nie dopalone paliwo)
500ml/100km =niebiesko.

Może kolega Nupas źle opisał swoją awarię bo to nie trzyma się "kupy"
Zawsze jak coś napiszę na forum, to potem mam wrażenie, że do mnie to chyba inne afryki przyjeżdżają.
To co piszesz można przeczytać w każdym podręczniku,teoretycznie ma sens, ale nieszczelność na zaworach zanagarowanych w AT powoduje spadek ciśnienia mniejszy niż wzrost spowodowany przedostawaniem się oleju do komory sprężania ( permanentna próba olejowa ). W extremalnych sytuacjach dochodzi nawet do spalania stukowego spowodowanego zbyt ubogą mieszanką, za dużym ciśnieniem i nagarem olejowym. Zycie bywa lekko inne niż książkowa teoria.
Przemyśl dokładnie wszystko co napisałem, potem jeszcze raz przemyśl i dopiero podważaj teorię. Pamiętaj, że moje wypowiedzi są mocno poparte doświadczeniem. Robiłem remont chyba już kilkudziesięciu takich silników ( AT i pochodne ) i na równie dużo wypisałem akt zgonu.
Chętnie wysłucham konkretnej popartej doświadczeniem teorii, bo standardy to można wyczytać na Googlach.
Pozdrawiam
szparag jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem