Wątek: Jazda po lesie
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 25.03.2014, 23:42   #116
puszek

puszek's Avatar

Miasto: Krakuff
Motocykl: RD07a
puszek jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 3 tygodni 3 dni 5 godz 57 min 58 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Ziarko Zobacz post
Puszek. Jestem właścicielem lasu PRYWATNEGO. Podatku nie płacę -bo na VI klasie jestem zwolniony nawet z gruntów rolnych.

Masz problem że wygospodarowują zysk?
Lesniczówki są liwkidowane i sprzedawane .dziś leśnik w ciągu 2h dojedzie terenówką gdzie potrzebuje.

ZUS a lesnictwo. Lasy wygospodarowują zysk z tego co same zarządzają. a ZUS z MOICH bezpośrednio pieniędzy. Nie pomnażają a wydają. Lasom jak odbierzesz dziś lasy, to wciąż masz tyle samo. ZUS, jak wiadomo jest bankrutem.

A górnicy? 13, i 14, ale nie z wypracowanego zysku, tylko mają dzięki temu, że ogromnymi dotacji budżetowymi? czyli z moich podatków ponad 500 mln zł rocznie. Węgiel i ropa nie jest dobrem narodu? Dlaczego kopalnie, nie dość że nie oddają do budżetu swojego zysku, to mimo wielkiej prywatyzacji tychże kopalń dopłacamy jako społeczeństwo?To bzdury .Jak potraktujesz lasy ,węgiel, miedź tak samo i górnicy nie będą odprowadzać podatków do budżetu to ich zyskowność będzie kosmiczna -cyt "W okresie styczeń - wrzesień 2011 r. podmioty w górnictwie węgla kamiennego wpłaciły prawie 7 miliardów zł należnych opłat z tytułu zobowiązań publicznoprawnych - wyjaśnia Tomasz Konik, partner w dziale doradztwa podatkowego Deloitte.

W porównaniu z zyskiem brutto spółek wydobywczych za ten okres stanowi to prawie 260 proc. zarobionych przez nich pieniędzy. Na przestrzeni ostatnich kilku lat kopalnie obciążone były podatkiem od wyrobisk górniczych, który teraz po korzystnym wyroku Trybunału Konstytucyjnego mogą odzyskać od samorządów. Oznacza to uwolnienie dużych rezerw finansowych gromadzonych przez spółki węglowe

LP ograniczają zatrudnienie, ZUS zwiększa.
W LP dobre pensje mają dzięki dobremu zarządzaniu. W ZUSie niezależnie od jakości zarządzania. I tu mi kolego pociskasz ciemnotę. Spadek zatrudnienia to tylko tak nie popularny w rozmowach Polaków sposob zatrudnienia "na wlasną firmę" Pracowników jest tyle samo mniej wiecej , tylko usunieto etatowych drwali z grona leśników do firm typu pan Kaziu i spolką. Cyt.

Obecnie zatrudnienie w Lasach Państwowych wynosi jedynie 25,5 tys. osób - poinformował wiceminister środowiska Janusz Zaleski. Jeszcze na początku lat 90. w Lasach pracowało ok. 100 tys. osób.

W firmach usługowych działających na rzecz Lasów pracuje ok. 50-80 tys. osób - ocenił wiceminister, który we wtorek przedstawił sejmowej komisji skarbu informację o gospodarowaniu mieniem skarbu państwa przez Lasy Państwowe.

--Kiedyś tych firm nie było..Wierchuszka pozbyła sie pracowników calkiem w podobny sposób jak Balcerowicz pegeerow. Dzięki mniejszym obciążeniom placowym przy obrobce lasu , pozostali pracownicy mogli wywindowac swoje zarobki na ten poziom co obecnie. Rzeczywiście super zarzadzanie i jak prosto to przeprowadzić. Proponuję to samo przeprowadzić z KGHM em...Tylko pewnie nie bedzie tak łatwo zmusic gornikow do samozatrudnienie. Wynik ekonomiczny murowany.

Zatrudnienie w ZUSie jest w okolicach 46-48 tysiecy od kilku lat. Smiem twierdzić ,że wymazanie zaczarowanym olówkiem ZUS-u z naszej rzeczywistości spowodowaloby większe zamieszanie niż znikniecie Lasow Panstwowych

Nie, Puszek - nie masz racji. Masz żal, że jako nieliczni w branżach zarabiają normalne pieniądze? Raczej należy mieć żal do pozostałych, że płacą 800 zł/miesiąc

I jak teraz wyglada to "usprawnienie" zarzadzania i zyskowność?
Nie mam żalu ,że tam ktoś zarabia...mam co najwyżej żal ,że LP placą bylym swoim pracownikom lub ich potomkom to rzeczone 800zł/miesiac za tę sama robotę co ją kiedys wykonywali.Dzisiaj musieli by placic deko wiecej..więc sru ich do firm obslugujacych.{zarobki 800 zł wziąłem z Twojego tekstu}

Dla czystości relacji dodam,że nie mam z drzewem nic wspolnego i zajmuje się transportem miedzynarodowym-drewna nie wożę.
Dyskutuje ..bo lubię. :-))

Ostatnio edytowane przez puszek : 25.03.2014 o 23:46
puszek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem