Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 04.04.2014, 11:51   #191
motormaniak
mistrzu

motormaniak's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Przebieg: ?
Galeria: Zdjęcia
motormaniak jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 4 tygodni 1 dzień 5 godz 55 min 14 s
Domyślnie

ja mam łeb 62cm. Uwexa mam XL i się mieści i jest ok, LC2 z blendą nawet w rozmiarze 2xl był za mały, kupiłem Yohe630 czyli Nitro 630 rozmiar XXL dokładnei o ten: http://www.aliexpress.com/snapshot/6025509704.html Jeśli chodzi o rozmiar - jest na mnie ok, kask bardzo wygodny.
Wady:
1.Szyba jest płaska (to akurat zaleta) ale w środkowej części gdzie jest największe wygięcie mocno zniekształca. Z tego co patrzyłem to jest to w większości kasków enduro z płaską szybą - LS2, Naxa.
2.Szyba paruje mocno - tak jak w uwexie. Przy temperaturze +5 tak jak dzisiaj stojąc na światłach trzeba otworzyć szybę, bo nic nie widać.
3. Przy prędkości około 90 do 100 w kasku słychać gwizd, powyżej tylko szum - jest głośniejszy nawet od kasku crosowego z goglami.
4. Szyby nie da się uchylić - ma 3 położenia - zamknięta , do połowy otwarta i otwarta - do dupy.
5. Daszek nie ma regulacji położenia.
Zalety
1Da się złożyć pin - locka bo szyba płaska i jest to wg mnie konieczne tu wygrywa z uwexem który ma szybę półokrągłą i też parującą
2 Mniej szarpie głową niż uwex - daszek ma znośną aerodynamikę
3. środek przyjemny - nie tak jak w uvexie , ale akceptowalnie i o niebo lepiej niż w starszych LS2 czy Box-ach
4. Szyba w maxymalnym otwarciu nie rysuje się o daszek, co zdarza się w uwexie , jak daszek jest ustawiony nisko.
5 Zapięcie z listwą zębatą jak w uwexie - dla mnie to duży plus, zawsze jest właściciwe napięty pasek czy w kominiarce czy bez.

Podsumowując: Wszystkie kaski enduro z szybą są wg mnie do dupy, i oprócz tego że mają daszek i wyglądają rejli przegrywają w każdej kategorii (aerodynamika, cichość, parowanie szyby, codzienna funkcjonalność) z kaskami integralnymi -ja mam taniego Nolana n62 i go uwielbiam..