oczywiscie - zawsze z komor - a zeby sie dowiedziec jakie jest to maksymalne zapotrzebowanie wystarczy podac do gaznikow pewna mierzalna ilosc paliwa np za pomoca strzykawki z podzialka i na kilkadziesiat sekund otworzyc przepustnice na max obserwujac w jakim czasie dana ilosc ( powiedzmy 100 ml) zostanie pobrana. inny sposob to przejazdzka po autostradzie z maksymalna predkoscia na okreslonym dystansie - ja nie mialem takiej okazji - ale obstawiam okolice 10-12 litrow na 100km. zakladajac ze maksymalna to 180 km/h wychodzi nam godzinowe zapotrzebowanie w okolicach 20 litrow paliwa.
takie mikuni robi w xtz i tdm, ktore wedlug obiegowej opini sa paliwozerne i swietnie daja sobie tam rade wiec w afryce tez sobie radza bo niby czemu nie?
pewne znaczenie ma wg mnie rowniez predkosc obrotowa zasilanych silnikow - dla silnikow paliwozernych a niskoobrotowych wydatek pompy moze byc zbyt maly - bo czynnikiem 'pompujacym' jest pulsujace w takt suwow jednego z cylindrow podcisnienie. jednak w przypadku o ktorym mowa jest to wg mnie pomijalny parametr.
Ostatnio edytowane przez szynszyll : 16.04.2014 o 12:23
|