Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 20.04.2014, 10:03   #107
korbowody

Motocykl: RD07
korbowody jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 dzień 34 min 32 s
Domyślnie

Czytam post bo mi właśnie padła pompa elektryczna, jeździłem w koło komina i wróciłem na grawitacji, a stało się to 20,04.2014 więc dzień przed świętami wielkanocnymi, a jeździć trzeba.Na szybko wyjąłem pompę z yamahy xz 550 z 1984 roku i oooo to mikuni taka jak z pierwszych fot w poście, ale do czego zmierzam, tez zawór zwrotny to nie jest zawór zwrotny żeby paliwo się nie cofało tylko omija pompe po załączeniu, nie mam pojęcia do czego słuzy, był podłączony do gaznika yamahy.W yamasze pompa była przykręcona na płask, to znaczy króćcem od podciśnienia z kolektora do dołu i wyżej od otworu w kolektorze.Zapobiega to zbieraniu się benzyny pod membranką , bo spływa do kolektora ssącego.Yamaha ma 30 lat i pompa nadal działa, zatkałem dziurę na stałe "zaworu zwrotnego"( zawór który po otwarciu omija pompe, bo membranka była pęknięta i uszczelka twarda) i po podłączeniu africa chodzi. Zamontowałem króćcem do dołu (na fotach w necie większość pomp w afrykach zamontowana jest bokiem, ale niestety niżej od dziurki w głowicy.Trzydziestoletnia pompa chodzi , więc nie ma co za dużo nażekać.
korbowody jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem