22.04.2014, 01:30
|
|
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 2 dni 9 godz 34 min 32 s
|
Cytat:
Napisał Brambi
"Dzienniki rowerowe" David Byrne
"Rower to najczęściej na świecie używany środek lokomocji" - tak brzmi jedno z pierwszych zdań tej niecodziennej książki.
|
Jeśli mowa o rowerach...
"Są dwie rzeczy, które można zrobić z rowerem; można zrobić mu gruntowny przegląd albo nim jeździć. Tak w ogóle, nie jestem pewien, czy człowiek, który znajduje przyjemność w przeglądzie, nie dokonuje lepszego wyboru. Jest niezależny od pogody i wiatru, nie obchodzi go stan dróg. Daj mu tylko śrubokręt, paczkę szmat, oliwiarkę i coś do siedzenia, a będzie szczęśliwy przez cały dzień. Oczywiście musi znieść pewne niedogodności, ale nie ma róży bez kolców. Wygląda zawsze jak druciarz, jego maszyna wygląda jak kradziona, a on stara się to zamaskować. Ale ponieważ rzadko dociera za rogatki, być może nie stanowi to wielkiego problemu. Niektórzy ludzie łudzą się, że mogą mieć oba rodzaje radości z tego samego roweru. To nie możliwe - żadna maszyna nie zniesie podwójnego obciążenia. Trzeba się zdecydować, czy chce się robić przegląd, czy jeździć"
Jerome K. Jerome "Trzech panów na włóczędze"
Od autora: "Chcąc być zupełnie szczerym wobec czytelnika tej książki, postaram się sumiennie uwypuklić jej wady. Nie chcę, by ktokolwiek mnie źle zrozumiał. W tej książce nie będzie żadnych użytecznych informacji."
|