Ex, o afryce akurat w tym artykule nie byo, ja nic nie wspominalem, ale jak juz zaczales to potwierdze ze afryka i tak najlepsza :P
Ja sie zgodze po czesci z autorem artykulu. Wiemy wszyscy ze SUV nadaje sie do wszystkiego a najmniej do terenu. I nie mam na mysli blota czy kopnego piachu, ale szerokopojeta mase motoyckla. Autor chcial sam przejechac przez alpy, wiec po co mu taki SUV? Jak sie przewroci mu gdzies na zadupiu to bedzie piechota szukac kogos kto mu go podniesie, wiec musi wziac kumpli. Moc mozna o polowe na szutrach zredeukowac, mase, i to o czym autor pisze. Nie krytykuje modelu 1290, tylko polityka KTM ze im wiekszy znaczy lepszy i wazne ze przed BMW.
Zauwaz jeszcze raz ze nie ma krytyki modeli 1290 tylko kierunku dokad zmierza ADV. Klade swoj glupi leb, ze za 2-3 lata bedzie KTM megaadwenczer 1490 i 200KM.
Na niemieckim forum FAT byla sonda na temat nowej afryki, czyli jaka powinna byc. Duza wiekszosc chce 80KM, 800 pojemnosci, masza do 200kg, wytrzymalosc silnika, 270mm zawieche i 21 cali z przodu. Wiecej nie trza. Mysle ze tu byloby podobnie. Afrykanczycy to takie emeryckie zawalidrogi, zamiast isc w segment super adwenczer, lub megasuper adwenczer