Wątek: Libia
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 16.01.2015, 08:49   #12
Adagiio
Zakonserwowany

Adagiio's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Milazzo
Motocykl: XRV 750
Adagiio will become famous soon enough
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 5 godz 8 min 8 s
Domyślnie

W Tunezji też porywano turystów a od października 2014 otwarli w końcu południową strefę ( byłem w listopadzie ) , która po uprowadzeniu i zamordowaniu ausrtyjackiej pary zamknięto . Kiedy w trakcie dochodzenia ujawniono że pojechali bez przewodnika i pozwoleń nie sprecyzowana trasą i okazało się że do porwania doszło za granicą Tunezji , przez wiele czasu trzymano tą informację w tajemnicy , jak myślisz z jakiego powodu ?
Wybierając się do Afryki nie można brać dosłownie określenia bezpiecznie , pisząc o bezpieczeństwie w Algierii miałem na myśli to że na obszarach w których przywrócono indywidualny ruch turystyczny jest bezpiecznie co kolwiek to tam nie znaczy , jeśli były by minimalne podejrzenia nie wydali by pozwoleń . Porwania niestety będą , tym bardziej teraz kiedy siedzący za biurkiem pajace w imię liberte prowokują niewiernych bezsensownymi rysunkami .

Procedura otrzymania wizy do Algierii :
- kontaktujesz się z biurem turystycznym algierskim i ustalasz szczegóły ( czas trwania wyjazdu , trasa , szczegóły suportu itp. )
- następnie wysyłasz zaplanowana trasę lub biuro opracowuje ja dla Ciebie , jeśli interesuje Cie dany region trzeba znaleźć agencję której przewodnicy go dobrze znają .
- jeśli trasa zostanie zaakceptowana przez gubernatora turystyki , agencja otrzymuje pozwolenia i wysyłają do Ciebie zaproszenie na podstawie którego otrzymujesz wizę
- agencja przygotowuje na pojazd którym będziesz się poruszał po Algierii tablice rejestracyjne i ubezpieczenie ( na 14 dni w 2012 roku płaciłem 40 euro )
- przewodnik czeka na Ciebie na granicy w danym dniu i zajmuje się wszystkimi procedurami granicznymi , idzie to bardzo sprawnie pomijając kolejkę
- koszty agencji to 20 euro pozwolenia i zaproszenie od osoby, przewodnik z pikapem od 100 do 200 euro za dzień ( zależy od regionu i opcji suportu, nie ma stałych stawek )
- w grupie musi być jeden telefon satelitarny i to chyba tyle .
Adagiio jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem