Bardzo dużo pytań - można by gadać z pół dnia
W skrócie:
Po pierwsze: Glonass nie jest ci do niczego potrzebny. Kompletnie, zupełnie i w ogóle! Korzyści wynikające z odczytu rosyjskich satelitów są iluzoryczne i służą wyłącznie marketingowi. Inna sprawa, że teraz pakują ten Glonass wszędzie i chyba nie da się kupić czegokolwiek bez niego. Pies go trącał...
Po drugie: Telefony jako nawigacja to proteza. Oczywiście dają radę, ale jak na razie nie są w stanie w pełni zastąpić "regularnej" nawigacji motocyklowo/turystycznej. Nie będę rozwijać tematu, bo dyskusja może być gorąca, a mi się nie chce...
Po trzecie: zumo 550 jest dobrą, ale bardzo starą nawigacją i posiada szereg ograniczeń. Kiedyś jej sporo używałem, ale nie wszystko już pamiętam.
Cytat:
Napisał MOTOMYSZA
1) przy ustawieniu <Preferowane trasy:Najkrótsza>, oraz <Unikanie: Drogi nieutwardzone>, potrafi poprowadzić drogą nieutwardzoną (zdarza się)
2)przy ustawieniu <Preferowane trasy:Najkrótsza> , oraz <Unikanie : Drogi nieutwardzone> wcale nie prowadzi najkrótsza drogą asfaltową, tylko jakoś dziwnie na około! Najkrótsza, to najkrótsza i tyle, a nie.
|
W Garminach możesz ustawiać drogi: 'najkrótsza' i 'najszybsza'. Tyle. Najkrótsza - wiadomo jak działa: najmniejsza liczba kilometrów. Najszybsza - uwzględnia kategorie dróg (ograniczenia prędkości) i wybiera taką z najkrótszym czasem. Jesli u ciebie trasa jest wyznaczona "dziwnie" to najpierw sprawdź jak masz zaznaczone unikanie: drogi płatne (wiadomo - dość szybkie), autostrady, promy, etc. Prawdopodobnie w tym rzecz.
To, że mimo unikania dróg nieutwardzonych prowadzi cię jednak po nich, to w mapach City Navigator normalna rzecz!! Znana jest (była) zła kategoryzacja dróg na tych mapach. W kolejnych edycjach to się poprawia, ale ty masz bardzo stare ich wersje. Nic dziwnego. Kup nową mapę. Jeśli coś ci w trasach nie pasuje, wyznaczaj punkt "przez". Powinno pomóc.
Cytat:
Napisał MOTOMYSZA
3) Topo Poland 2011 nie umywa się do Automapy (rozchodzi mi się o dokładność, precyzyjność, intuicyjność itp W AM jest rzeczka, w Garminie nie ma, w AM mam las, w G nie, itd)-poprawcie mnie proszę, jeśli się mylę
|
Nie mylisz się! Topo Poland 2011 to przedpotopowa mapa. Nawet w 2011 nie była zbyt dobra w porównaniu z innymi, a teraz to szkoda gadać.
PL Topo 2015 o której piszesz, to zupełnie inna mapa - bardzo dobra do turystyki pieszej/rowerowej/moto i o 3 nieba lepsza od Topo Poland. A przy tym ciągle aktualizowana. Przy tym w wielu wypadkach nawet po szosach wyznacza trasę sensowniej trasę niż City Navigator....
Cytat:
Napisał MOTOMYSZA
Albo ,że wpisując dokąd chce jechać, czyli adres, muszę podać ulicę(bądź nr drogi krajowej którą chcę się poruszać) A co jeśli nie znam numeru drogi którą mam tam dojechać? Muszę otwierać mapę i podpatrzeć, itd.
|
Ale po co w ogóle ci numer drogi

Wpisujesz adres! Miasto, ulica, numer domu. Tyle.
Cytat:
Napisał MOTOMYSZA
Chciałbym mieć możliwość pominięcia wpisywania nazwy ulicy, czyli domyślnie jadę do jakiegoś miasta, czyli do jego centrum i już!
|
Masz taką możliwość: z menu wybierasz "Miasto", a nie "Adres". To, panie, taka logika jankeska.
Cytat:
Napisał MOTOMYSZA
Nie wiem, czy to ja jestem taki tępy czy co, ale ...wqrwia mnie to panie doktorze 
|
Nie jesteś tępy. Jesteś początkujący. Każden jeden przechodził to co ty
Zdrówko,
Miszel