Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 14.07.2015, 08:16   #10
marekmoto1

Miasto: Gdańsk
Motocykl: RD07a
Przebieg: 44500
marekmoto1 jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 4 dni 28 min 53 s
Domyślnie

Po pierwsze, montowane części muszą być zgodne z polskimi warunkami technicznymi. Z tego co pamietam, motocykl może mieć dodatkowe światła w ilości dwóch oznaczone jako przeciwmgłowe. Wydechy naszych rodzimych producentów nie mają homologacji. Spełnianie norm hałasu to jedno. Są inne ważne czynniki. Oddawanie ciepła, podatność na odkształcanie itd. U nas i w wielu krajach w to się nie wnika, ale powoli ulega to zmianie. Pamiętaj, że policjant nie musi badać poziomu hałasu, żeby zatrzymać dowód. Niestety wystarczy uzasadnione podejrzenie. Jeszcze jedna ciekawostka: często głośny wydech daje frajdę i spadek mocy. Trzeba sporo czasu spędzić nad liczeniem jakie rozmiary ma mieć akcesoryjny komin. Zmiana zawieszeń, tarcz itp. to wbrew pozorom ryzykowna rzecz. Jako motocyklista interesuję się opiniami biegłych sądowych, którzy często znają się na rzeczy i piszą ciekawe wywody na temat wpływu zmian konstrukcyjnych na przebieg zdarzenia drogowego. Wszystko super, dopóki nic się nie dzieje. Mam nadzieję, że lekko pomogłem. Jak nie mogę podać na linki do literatury. Naprawdę jest mnóstwo niuansów. Nawet na wykładzie ciężko wytłumaczyć, a co dopiero na forum w dodatku pisząc z telefonu.:-) pozdrawiam.
marekmoto1 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem