19.02.2009, 09:55
|
|
Motocykl: RD03
Online: 2 tygodni 3 dni 21 godz 38 min 43 s
|
No Ja znam jedną łatwo dostępną /jeśli można ją nazwać terenową/ - Mitas C-02 a cała reszta to TwinDuro ale można na nich też jeździć w terenie. Opon typu E, C czy F w rozmiarze 18" jest jednak sporo więcej to po primo, po drugie primo: jeśli zmieniasz np. przednią zawieche może się zdarzyć, że trzeba będzie zrównoważyć "poziomy" bo ta pierwsza poszła nieco w górę, a najprościej zrobisz to wymieniając koło na 18" /akurat w przypadku AT wymiana taka najczęściej jest dość kłopotliwa i kosztowna ale da się to zrobić/, po trzecie primo: tył 18" wpływa na poprawę własności jezdnych w terenie /no choćby koleiny/, po czwarte primo: sama wymiana koła może być nietrafiona gdyż np. przy częstej jeździe z "nadwagą" czyli pełnym pokładem trzeba będzie dobrać jeszcze przełożenie na zębatkach, po piąte primo: sens takiej wymiany widzę jedynie wówczas jeśli budujesz coś od podstaw na swoje indywidualne "widzi mi się" w innym przypadku przy pozostawieniu wszystkich pozostałych podzespołów w oryginale /mam na myśli głównie zawieszenie/ będzie to przerostem formy nad treścią. Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że nieco inaczej ma się sprawa w RD03 i Rd04 czy Rd07. RD03 ma inną piastę przez co jest najbardziej podatna na wszelkiego rodzaju eksperymenty z zębatką czy felgą zaś nowsze modele wymagają pewnych dodatkowych modyfikacji - to tyle co mi jest w temacie wiadome.
Ps.
Jeśli ktoś, wymienia koło i ma zamiar nadal użytkować motorek turystycznie to musi pomyśleć o kwestii pozostawienia oryginalnej piasty czyli tej "ze sprzęgłami gumowymi" a w takim przypadku poszukiwania pasującej do AT felgi trzeba zawęzić do nowego Excela /około 500-600 zł. za fele/ lub o ile dobrze pamietam koła do przeplecenia z XR-y czy Cr-a. Afri ma 36, specyficznie rozmieszczonych drutów a to raczej rozwiązanie nietypowe pośród kółek 18"
Ostatnio edytowane przez Pawel_z_Jasla : 19.02.2009 o 10:06
|
|
|