Cytat:
Napisał borys609
A to nie jest tak, że kaski posiadające homologację europejską, a więc dopuszczone do legalnej sprzedaży, spełniają warunki bezpieczeństwa?
Tak, widziałem filmik porównujący traktowanie ciężkim młotkiem taniego chińskiego kasku i kasku markowego.
LS2 jest firmą europejską, ich wyroby są względnie tanie ale wcale nie skrajnie tandetne, przynajmniej jak dotychczas. Można się czepiać jakości wykonania poszczególnych elementów ich wyrobów (mnie na przykład nie pasowała bardzo twarda, uwierająca uszy wyściółka i krzywa blenda w kasku, który przymierzałem), ale trudno by mi było zarzucić, że ich kaski będą niebezpieczne.
|
To jest tak że LS2 nie jest firmą europejską tylko chińską założoną przez Pana Artura Liao wystarczy trochę poczytać.
Kaski posiadające homologację spełniają warunki bezpieczeństwa - hmmm. Akurat zawodowo zajmuję się trochę certyfikacją i powiem tak jak coś nie przejdzie certyfikacji w PL, to przejdzie w Czechach a jak nie to w Chinach na bank przejdzie i tak odpowiedzialność spada na producenta a nie na jednostkę notyfikowaną wydającą dany certyfikat. Reasumując model testowy przeszedł badania wymagane homologacją i to tyle. Czy reszta jest produkowana zgodnie z egzemplarzem wzorcowym tego nie wiem ale znając mentalność i podejście do interesów większości chińskich producentów - szczerze wątpię. Każdy 1$ zaoszczędzony przy produkcji na czymkolwiek w skali daje miliony dodatkowego zysku.
Ile kosztuje ten LS2? 399-vat-marża sklepu-marża dystrybutora-cło-transport-marża producenta = koszt średniej jakości kasku rowerowego markowego producenta.
Jeśli ktoś ma ochotę wkładać swój najcenniejszy organ do czegoś takiego to pozostaje życzyć zdrowia i nie upadać na głowę.
Czego oczywiście wszystkim jak i sobie życzę.
Wiadomo, że markowe produkty są faktycznie testowane przez wewnętrzne firmowe laboratoria, które poddają kaski zdecydowanie bardziej rygorystycznym badaniom niż wskazują wymagane prawem normy homologacyjne.
Na głowę kupujcie produkty markowe. Amen.