Wątek: rozmiar wałka
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 11.05.2016, 09:38   #37
Mallory

Mallory's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Poznan
Motocykl: RD04
Przebieg: kto wie
Mallory jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 2 dni 9 godz 33 min 55 s
Domyślnie

Ciąg dalszy historii z wałkiem i firmą Świątek.
Więc jestem w kontakcie w szefem firmy (dzisiaj telefonicznym) i na razie wygląda to tak:
Wytrzymałość:
Wałek taki musi być wykonany jako element ulepszany cieplnie (wytrzymały). Oni robią generalnie takie elementy - w tym się specjalizują. W porównaniu do oryginału - będzie podobna wytrzymałość, ale zależy to od dostępnego materiału i testów.
Testowanie materiału:
Trzeba dostarczyć im wałek na wzór - może być zużyty wieloklin. Będą testować jak jest utwardzanym czy powierzchniowo czy na całej grubości.
Najlepiej byłoby dostarczyć im z kołami zębatymi, które z tym wałkiem pracują.
Wałek ulepszany:
Mogą eksperymentalnie zrobić wałek ulepszany i azotonasiarczany. Będzie wtedy wytrzymały i twardy ale to trzeba będzie przetestować na jakimś motocyklu.
Ilość:
Najlepiej zrobić byłoby 1-3 sztuki i zamontować je w motocyklach i przetestować.

Tak to wygląda.
Dawajcie opinie - co sto głów to nie trzy

Ja proponuję następujące rozwiązanie:
nie zamawiać od razu hurtowo, tylko jeżeli ktoś będzie miał już duży problem i będzie musiał remontować, to uderza do firmy Świątek powołując się na forum FAT i ustaloną cenę, wysyła im wałek i zębatki. Oni robią pomiary, robią schemat dla siebie i ten ktoś decyduje się czy chce: standardowy jak oryginał, ulepszany czy z nakrętką na wieloklinie.
Kolejni będą mieli łatwiej.

Kiedy jest najciemniej, wtedy błyska znów nadzieja. Tolkien.

Ostatnio edytowane przez Mallory : 11.05.2016 o 09:49
Mallory jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem