Do Tunezji nie potrzeba Ci cdp, żeby poruszać się w strefie o ograniczonym ruchu turystycznym, wymagane jest imienne pozwolenia z nr. paszportu i nr. rejestracyjny pojazdu którym się poruszasz, przewodnik z licencją ministerstwa turystyki. Poniżej El Borma i tak obecnie nie pojedziesz i dodatkowo są odcinki na których wymagana jest jeszcze eskorta wojskowa. Po za strefą jedziesz gdzie chcesz trzymając się 30 km od granicy z Algierią od wysokości Tozeur w kierunku południowym , jeśli nigdy tam nie byłeś to na pierwszy wyjazd w zupełności starczy to co jest bez ograniczeń, masz co robić przez trzy tygodnie jazdy.
Algieria jest zamknięta dla indywidualnego ruchu turystycznego na obszarach pustynnych, u nas wizy wydają tylko biznesowe i turystyczne ale nie można się na nie poruszać indywidualnie po pustyni, możesz pojechać na wycieczkę z algierską agencją turystyczna. Był na forum temat w którym dokładnie opisywałem całą procedurę. Obecnie jestem w kontakcie z moim przyjacielem Habbibem z Douz i info mam z pierwszej ręki, jak co roku wybieram się na piochy.
|