Witam,
Rozmawiałem dziś z kolegom Igorem z Białorusi i sprawa wygląda tak że może pomoże nam w uzyskaniu wizy poprzez przeslanie swoich danych i kopii paszportu. Radzi on aby każda osoba ubiegała się o wze indywidualnie wtedy będzie możliwość przybyć i opuścić oddzielnie Białoruś - chodzi o przypadek gdyby się coś komuś stało i nie mógł wrócić z nami (skrajne przypadki medyczne, awarie, tfuu wypadki). W innym przypadku wjeżdżamy razem i wyjeżdżamy. Dodam jeszcze że nie biorę pod uwagę opcji że ktoś się podłączy pod wspólny wyjazd aby została załatwiona tanim kosztem wiza a potem sam pojedzie i wróci - jeżeli ktoś tak postąpi to te złe zachowanie będzie opisane.
Przepraszam z góry że tak pisze ale musicie mnie zrozumieć że trochę biorę na siebie rekomendacje i nie chcę aby kolega Igor miał jakieś nieprzyjemności jak ktoś coś nawywija.
W związku z tym prośba o to aby każdy indywidualnie wypełnił wniosek wizowy, zrobił zdjęcia i ewentualnie przekazał mi to albo już na spotkaniu 11.02.2017 albo maksymalnie do 01.04.2017 roku. Jeżeli chodzi o rozliczenie kwoty 25 EUR to będę potrzebował przelewu od każdego kwoty o której będzie wiadomo w dniu przelewu (chodzi o kurs waluty i ewentualna prowizję banku. Prowizja będzie rozliczana na wszystkich).
Wtedy mając wszystkich paszporty, wypełnione wnioski, zdjęcia dostarczę to do Konsulatu. Dane kolegi Igora które trzeba będzie wpisać we wniosku będą przesłane na âpw.â tylko i wyłącznie dla osób które są 100 % pewne że jadą â nie ma możliwości ich wykorzystywania na inne terminy.
Mam nadzieje że to wystarczy i uzyskamy wizy pomijając wszelkie inne koszty.
http://poland.mfa.gov.by/pl/consular_issues/visas/
Jeśli chodzi o odwiedzenie parku radiacyjnego to jest to prawnie niemożliwe. Tylko na własne ryzyko. Wszelkie zgody trzeba załatwiać po jakichś Ministerstwach.
Ps. Ubezpieczenie każdy może wykupić i wykupuje sobie indywidualnie uwzględniając biura ubezpieczeniowe podane na stronie ambasady.
Porozmawiamy o kosztach przelewu bo "- opłatę konsularną za rozpatrzenie wniosku wizowego dokonuje się na podstawie pokwitowania wystawionego przez urząd konsularny. Płatność dokonuje się w oddziale banku w dniu złożenia wniosku wizowego w wysokości, ustawionej zgodnie z aktualną taryfą opłat konsularnych"
Może indywidualnie też wszystko zrobić a potem jedynie się spotkać z nami - tak czy siak uczestnik który załatwia sprawę indywidualnie na bazie danych Igora musi jechać w grupie - pisałem o tym wyżej.
Pozdrawiam,
Przemo