Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 25.02.2017, 10:26   #54
Neo
Konto zamknięte na stałe

Motocykl: RD03
Neo jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 4 dni 7 godz 52 min 54 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał consigliero Zobacz post
(...)Fajnie mieć bardzo dobry sprzęt do fotografii , ale na zdjęciach niestety nie zarabiam(...)
To nie sprzęt fotografuje ale jego operator! Pamiętajcie o tym bo choć zewsząd słychać inne opinie, to prawda leży zupełnie gdzie indziej. Założę się, że bardziej doświadczeni z forum motocykliści potrafiliby pokazać mi takie "sztuczki" na moim małym motocyklu, których ja z pewnością bym nie powtórzył z braku umiejętności, a pewnie na dużym pojeździe zaliczyłbym glebę tam gdzie wy nie zauważacie problemu. To samo tyczy się fotografii. Lepiej do perfekcji opanować posiadany sprzęt, a kasę wydać na wyjazdy w ciekawe miejsca niż wykosztować się na "fotorakietę" i kręcić się z nią po własnej dzielnicy. Chociaż reportaże uliczne z bezpośredniej okolicy mają swój urok

Fajnie jest mieć na tyle silnej woli i oleju w głowie żeby nie dać się ponieść fali marketingowego paplania i ludzkich, bardzo często błędnych, opinii namawiających do kupowania co raz to "lepszego" sprzętu. Sam wpadłem w pewnym momencie na taką falę i miałem więcej sprzętu niż mógłbym na raz unieść. To wcale nie jest "fajne" na dłuższą metę, a stopień wykorzystania niektórych elementów wyposażenia był bardzo ale to bardzo niski.
Dwie puszki przydają się, nie przeczę ale dałbym sobie radę bez jednej. Podobnie z obiektywami: bardzo lubię fotografować stałymi szkłami ale na wyjeździe, szczególnie przy limitach bagażowych, jest to mało wygodne.
Gdybym dzisiaj miał wydać jeszcze raz tyle co "utopiłem" w sprzęt na przestrzeni lat, poszedłbym do sklepu Leica Polska, wybrał body, dorzucił trzy szkła Zeissa i byłbym szczęśliwy. Niestety rynek znacząco się zmienił, a ja już nie żyję z fotografii więc zostałem z wiernymi Nikonami i pewnie będę używał ich jeszcze dość długo.

Podsumowując jeszcze raz zaznaczę, nie dajcie się omamiać parametrami, pikselami, ISO i klatkami na sekundę. Ważne aby mieć oko, pomysł i wiedzę o wpływie światła na zdjęcie plus ciekawe kierunki wyjazdów lub pomysły na foty w swojej okolicy. Reszta to tylko dodatki.

Ostatnio edytowane przez Neo : 25.02.2017 o 11:24 Powód: jak zwykle literówki
Neo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem