Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 11.03.2017, 18:58   #161
ATomek

ATomek's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 tygodni 3 dni 17 godz 55 min 46 s
Domyślnie

Dziękuję wszystkim, co tu zaglądacie.

W Pieniakach niebo oszalało kończąc serię zdjęć ze smutnym tłem.
Choć jestem tu za każdym pobytem w HP, to przede mną coraz więcej tajemnic do rozwiązania:
'Państwo Pieniaki' -najbogatszy majątek ziemski całej Galicji. Miejsce, gdzie tworzyła się koncepcja Polski przed odzyskaniem niepodległości.
Co pozostało?

HP 148.jpg

HP 149.jpg

Zmiany jedynej pozostałości po pałacu- dawnej kaplicy- są ogromne. Po ostatnim remoncie wygląda jak przeciętna cerkiew w przeciętnej wsi. Bez pamięci o wcześniejszym wyglądzie i historii nie zatrzyma na sobie niczyjego wzroku

HP 151.jpg

Pieniaki kojarzą mi się z potężnymi drzewami- to tu Włodzimierz Dzieduszycki założył w 1814 pierwszy w europie rezerwat chroniący unikalny starodrzew lipowo-bukowy. Pielęgnowany zresztą już od 1512r przez pierwszych właścicieli- Bielskich… Kamienne zamki przebudowane na pałace a dworskie majątki na kołchozy. Nic nie przetwało. Idzie nowe. Pojawiają się czarne, terenowe limuzyny ze Lwowa, teren pałacu grodzą, z całą pewnością nie będzie to próba jego odnowienia a kolejny 'smaczny kąsek' leżący ugorem, o który się nikt nie upomni

HP 153.jpg

Bym zapomniał o ludziach.
Z sąsiednich chałup wychodzą dwie Babuszki. Wiek nie zabija ciekawości świata i chętnie wdajemy się w pogawędkę o biedzie i przeszłości z cyklu 'Tut buła Polszcza'.
Dwie różne postaci, choć przez los osadzone w tych samych realiach. Moja babcia to była Polaczka… Na zdjęciu wszystko widać. Już wiem, gdzie można zajechać na mleko

20170227_141342.jpg

HP 170.jpg

Są tu najcenniejsze na Podolu kapliczki- Nepomuceny. Nie wiem, jak długo jeszcze ta figurka się utrzyma na krawędzi.

W sąsiedniej wsi Czepiele chciałem zobaczyć stary kościółek, bo dowiedziałem się o pożarze. Na miejscu okazało się, że podpalono cerkiew, stojącą w jego sąsiedztwie. Kolejna próba fermentu i pokazania, że sowieckie partyzany nadal żyją w okolicznych lasach, są groźni a służby potrzebne.
I jak wszędzie ludzie są chętni do pogawędki

HP 165.jpg

20170227_143619.jpg

Jedziemy dalej z zamiarem objechania granic państwa Pieniaki i następny postój przy zamarzniętym jeziorze w Załoźcach.

20170227_152951.jpg

20170227_134913.jpg Aż chce się jechać dalej!
ATomek jest online   Odpowiedź z Cytowaniem