Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 01.04.2017, 23:12   #15
adoado0

Miasto: Chojnice
Motocykl: RD07a
adoado0 jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 dni 1 godz 53 min 31 s
Domyślnie

8500 rpm bodajże.

Dzisiaj proczyniłem kolejne pomiary.
Otóż:

1) Odłączyłem całą instalację za regulatorem, wziąłem zewnętrzny akumulator, podpiąłem bezpośrednio pod wyjście regulatora - akumular miał ok 12.2V, jakaś samochodówka, po włączeniu napięcie ładowania ok 14.4V. Bez instalacji przeładowanie występuję trochę wyżej (jakies 7500 - 8000 rpm) i nie tak od razu. Chwilę przytrzymałem ok 7500 rpm i napięcie skakało - z 14.5, na 17 czy też 15, czasami 18 ale odniosłem wrażenie, że mniej niż na podłączonej instalacji.

2) Rezystancja na przewodach między fazami - ok. 1,4 oma.

3) Z racji, że miałem regulator podpięty przez kostkę i wypięła mi się jedna 'faza' to zauważyłem, że z wypiętą jedną fazą napięcie trzyma jak skała 14.4V do 8500 rpm. To normalne? Czyli podłaczone były tylko dwie - gdyż jedna się wypięła. Dla testu odłączyłem inną, a tę podpiąłem, i wynik się powtrzórzył - przez cały zakres równe 14.4V.

Może u każdego z regulatorem RAFWRO tak jest? Skoro odłączyłem instalację, a z prądnicy napięcia międzyfazowe nie wariują to co może być jeszcze przyczną? Może kupić i wrzucić oryginalny regulator? Zaznaczam, że ten regler RAFWRO to jest u mnie już drugi - poprzedni zachowywał się identycznie.

Spróbuję jeszcze przelutować przewody na 1.5 mm2 te od statora.
Co mogę jeszcze sprawdzić?

Albo po prostu olać te przeładowania powyżej tych 6000 RPM? W końcu pod czerwone kręci się tylko przy przyśpieszaniu, więc to za długo nie trwa. Choć najchętniej chciałbym to rozwiązać.
Mam możliwość jeszcze podłączenia tego wszystkiego pod oscyloskop z 4 wejściami, ale czy to sens? Nie wiem czego tam szukać, myślałem podłączyć fazowe do 3 wejść i RPMy do czwartego. Tyle, że nie wiem jaki tam jest kształt poprawny względem obrotów. Tu pytam bo z oscyloskopem musiałbym się trochę nagłowić by go sprowadzić.

Ostatnio edytowane przez adoado0 : 01.04.2017 o 23:16
adoado0 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem