To mój ulubiony wątek na FAT więc skoro wczoraj późnym wieczorem wymieniałem zębatkę zdawczą to muszę się tym podzielić. Kilka osób interesowało jak wymienić wklejoną zębatkę. Więc wymieniałem wklejoną. Po wyjeździe w Pamir na kołach napęd, głownie łańcuch się wyciągnął, obciążenie motocykla było duże - dwie osoby + kufry + dwie opony + sakwy na gmole... łańcuch już odstawał bardzo od zębatki tylnej przy ciągnięciu - do wymiany, zębaka jeszcze by pociągnęła, wklejoną wymienia się jak się zjedzie, bo luzu nie ma na wałku. Tak czy inaczej, wczoraj wieczorem wymieniłem całość - zębatki obie i łańcuch.
Wymiana wklejonego wałka wygląda tak:
1. Zdejmowanie starej zębatki - ściągacz do łożysk (35 PLN).
Klej był Locktite 3478 - ciężko idzie, ale bez problemu. Klej Technicol z tego wątku (mój post do znalezienia) trzyma mocniej, ale potrafi się wykruszyć wcześniej sam.
2. I mamy wałek z resztkami kleju - wałek nie ruszony, w takim stanie jak przed zakładaniem - bo jaki miałby być bez uklepywania. Trzeba tylko resztki kleju usunąć.
i odtłuścić benzyną
3. Urabiamy nowego kleju i nakładamy na wałek.
4. Zakładamy zabezpieczenie i wciskamy na siłę (na chama

)) - zeszlifowaną i zaostrzoną podkładkę - z jednej i drugiej strony. Ja użyłem starych już wcześniej przygotowanych - przypomnę, że chodzi o spasowanie wszystkiego, żeby po wkręceniu śrub zabezpieczenia zębak pozostała na miejscu. Ja tę podkładkę musiałem delikatnie młotkiem dobić.
5. Wszystko jest już na maksa sztywne, więc wkręcamy śruby zabezpieczenia - na klej niebieski. Robimy to zanim klej się ściągnie - żeby wszystko zastygło całkowicie zmontowane.
6. Zostawiamy na dwa dni. Po tym czasie jest gotowe do spożycia::

)) i spokojnie można używać nie zużywając wałka przez następne 20-30 a może więcej tysięcy - zależy od tras, stylu jazdy, obciążenia itd...