Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 19.12.2017, 21:43   #159
kristoch

kristoch's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Wrocław
Motocykl: *
kristoch jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 dni 17 godz 53 min 8 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał kristoch Zobacz post
W kontekście wycierania powłoki takie pytanie mam do szanownego grona:
Czy wytarta powłoka w lagach może objawiać się zwiększonym tarciem statycznym - tzn. trzeba większej siły by wprawić amortyzator w ruch niż siły potrzebnej do utrzymania tego ruchu (nie chcę tu się doktoryzować ale chodzi mi o siłę tarcia statycznego vs dynamicznego).
Od jakiegoś czasu mam wrażenie jakbym coraz bardziej odczuwał na kierownicy łagodne pofalowanie asfaltu przy szybszej jeździe. Mam na myśli drogi o bardzo dobrej nawierzchni, które wcześniej uznawałem za równe jak stół, a teraz coraz bardziej czuję i widzę jak cały przód moto się porusza minimalnie góra/dół. Na nierównej drodze amortyzator działa ok i tego zjawiska nie widać. Opony zmienione i jest minimalnie lepiej.
Przebieg 28 kkm ale może za dużo czytam na forach i się czepiam zamiast jeździć. Przegląd lag dopiero po sezonie zrobię.
Ktoś, coś? Czy to tylko moja wyobraźnia?
Powracam z tematem dla zainteresowanych:
W listopadzie poprosiłem serwis Hondy o sprawdzenie pod kątem wycierania powierzchni od wewnątrz przy okazji wymiany oleju w amortyzatorach. (Oczywiście) serwis stwierdził ubytki jak na zdjęciach poniżej.
Poprosiłem o zgłoszenie do Hondy reklamacji i żądania naprawy gwarancyjnej. Po ok 3 tygodniach mam nowe golenie wymienione na gwarancji. Najpierw temat obejrzał gość (ekspert) z Polski ale decyzję podejmowała "centrala" w EU (chyba Honda UK). Stanowisko Hondy jest takie, że wycieranie warstwy wierzchniej niekoniecznie oznacza pogorszenie parametrów działania amortyzatorów i wymieniają celem zbadania goleni. Oglądałem te stare golenie na żywo, w świetle dziennym - szczerze, gdybym nie wiedział czego szukać to bym nie zauważył ubytku. Nie byłem w stanie sięgnąć palcem by stwierdzić nierówność "organoleptycznie" ale wizualnie poza różnicą w kolorze, nierówności ani krawędzi pod światło nie widać. Oczywiście teraz zawieszenie działa ok, bez tępego efektu - pomimo 0°C ale czy przyczyną był stary olej czy wytarcia, nie mam pojęcia.
Szacun dla serwisu RPM Motocykle we Wro za proaktywną postawę - polecam.

Pozostaje mi pytanie: anodować póki golenie nowe, olać i jeździć czy może sprzedać Afrykę ?
Mam nadzieję, że w Święta będzie przynajmniej te 5°C - czego Wszystkim i sobie życzę!
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg WP_20171130_11_23_59_Pro.jpg (301.1 KB, 29 wyświetleń)
Typ pliku: jpg WP_20171130_11_23_15_Pro.jpg (307.2 KB, 27 wyświetleń)
kristoch jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem