Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 23.01.2019, 23:44   #39
kristoch

kristoch's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Wrocław
Motocykl: *
kristoch jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 dni 17 godz 53 min 8 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał mdxmd Zobacz post
jednym słowem bierzesz zwykły prostownik z voltomierzem i najlepiej amperomierzem ustawiasz np. 14.4V i prąd tak na start 2A i idziesz sobie na dwa dni co i tak będzie 1.5dnia zbyt długo i masz wyr..b.ne co się dzieje bo BMS i tak panuje nad sytuacją, ostatecznie szkoda tylko prądu pożartego przez prostownik już bez obciążenia

problemem mogą być wielostopniowe ładowarki do aku PB, które przeprowadzają specyficzny proces ładowania (wieloetapowy) aku włącznie z testami sprawności i to w przypadku LItowych czy tam LiFP się nie sprawdzi... nic nie wybuchnie ale z naładowaniem może być tak nie na 100% no może na 70% ale i tak ładować będzie z tym powyżej 15V to od czego jest BMS niech się martwi co z tym zrobić przecież regulator też może się spalić i będzie szło nie 14V a np. 30V !!!!! i co wtedy mamy rozpierduchę pod nogami mam nadzieję, że nie.

Dokładnie tak jak piszesz - przy czym w aku Li... ładuje się dużo szybciej od Pb i to bez szkody dla ogniw. Shorai pisze, że maksymalny prąd ładowania to 19A, więc wystarczy 1h. Mój nigdy nie lądował się dłużej niż 1h.
Odnośnie rozpierduchy pod nogami - wolę nie myśleć co się stanie jak padnie BMS/regulator 😉. Pocieszam się, że na moto są inne, bardziej prawdopodobne zagrożenia/niebezpieczeństwa, które już wcześniej zaakceptowałem. Więc luz.
kristoch jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem