Cytat:
Napisał Pawel_z_Jasla
Jak mawiał Nasz były Prezydent "nie kcem ale muszem" więc jeszcze kilka uwag. Od Mitasa E-09 jest kilka lepszych kapci typu "twinduro" np. TKC czy Dunlop D-606 /jeśli Xr-ka była z USA to mógł być właśnie Dunlop który w UE jest ciężko osiągalny/ jednak "ziemniaki mnie gniją" jak czytam, że E-09 wytrzymuje max 5.000 km., że jeździć się na tym nie da, że na mokrym to zabija, że ta guma to jedno wielkie gówno ... itd. Majtas E-09 jest oponą która pozwala na w miarę komfortowe latanie po szutrach i lżejszym terenie oraz na rozsądne poruszanie się po asfalcie przez co dla osób z wyobraźnią i nieco mniejszą zawartością portfela jest godną polecenia alternatywą na dłuższy wakacyjny wyjazd w nieznane. Kompletów E-09 zjeździłem kilka w różnych warunkach i wydaje mi się, że moja ocena jest dość obiektywna. Kilka przykładów na szybcika z pały: Maroko - Sahara - Al Dahla czyli razem spoooro więcej niż 5.000 km. w dwie Afri po czym obie na tych samych kompletach E-09 zawitały do Rosomaka na zakończenie sezonu Afri w Bieszczady, Ukraina - Rumunia - Bułgaria pod granice turecką w Rezowie w dwie Afri kole 5.000 km. po kamienistych Urdelach, dzikich Rodopach i błotnistej Bukowinie, jesienne Bałkany w deszczu kole 4.000 km. no i zeszłoroczny wypad tam i nazad w 24 h. nad Balaton non stop w ulewie. Jak widzicie jeszcze żyje a co więcej nigdy nie zaliczyłem asfaltowej gleby /w terenie wstyd się przyznać ale czasem więcej leże jak jade/. Na E-09 już nie latam bo uznałem je za zbyt mało "terenowe" ale miło je wspominam bo były ze mną w różnych "okolicznościach przyrody" i zawsze, przy zachowaniu rozwagi oraz wyobraźni pozwoliły bezpiecznie wrócić do domu. Jakiś czas temu, gdy na forum było sporo mniej użytkowników a Afric w Polsce może z dwieście zajmowałem się "pokątnym" rozprowadzaniem wśród forumowiczów Majtasów E-09, które były wtedy dla nas "hiciorem w najostrzejszym hardcorowo-offowym wydaniu". Kilka osób, które za moim pośrednictwem zanabyły te opony było rozczarowanych ale zdecydowana większość "użytkujących je zgodnie z przeznaczeniem" wracała do tej gumy wielokrotnie. Ot i tyle mojego wystąpienia w obronie Majtasów.
Ps.
Tak po prawdzie to wielokrotnie obiecywałem sobie w ten wątek nie zaglądać ale "nie dało" zaś na koniec mnie Adagio vel XRV Rally sprowokował  hehehehehe
|
Sprawa najważniejsza to nie dac się emocjom i pochopnym ocenom ani w obronie ani w potępianiu jakiegos modelu - w tym przypadku E09.
Jak sam symbol wskazuje jest to enduro wiec i na asfalt i na teren w samym założeniu konstrukcyjnym powinna sie nadawać. Stopień przydatnosci na poszczególne nawierzchnie siedzi w modelu w tm przypadku off-70% asfalt 30% albo cos koło tego więc do terenu mozna dojechać(ostroznie). Cały szkopuł tkwi w tym jednym dodatku "ostrożnie". Poważna i uczciwa ocena opony powinna zawierac jej wszystkie własciwości. Tutaj mamy zarzut ze na suchym (nie mokrym) asfalcie leci jak narta przód przy hamowaniu od 50km/h. To niestety fakt a takowy należałoby w jej ocenie umieścic,po prostu po to aby niedoświadczonych i slepo ufajacym w słowo pisane przyszłym uzytkownikom ostrzec aby uzywali jej z wielką rozwaga i ostroznością. Wolniej jechac, wczesniej i delikatniej hamować, przewidywac zawczasu sytuacje i ogólnie jechac po emerycku. Niestety jak sie spojrzy na stosunek powierzchni kostek do całkowitego pola styku opony z podłożem asfaltowym to jasno widac że mamy do dyspozycji raptem połowe opony np Metzeller Endurance, więc nie mamy czego sie dziwić ze opona nie łapie przyczepności przy ostrym hamowaniu. No tak ale nie kazdy musi byc alfą i omegą w oponach.
Wiekszość z nas opiera sie na ocenie kolegów- po to jest to i inne fora.
Niestety ja musiałem sie o tym przekonac na włąsnej skórze, dobrze że zrobiłem wogóle próbe przed wyruszeniem w wieksza trasę.
Wobec tego mówię: faktycznie E-09 jest niezła w terenie , ładnie sie na kole ukłąda co świadczy o klasie wykonania, dobrze sie wgryza w miekkie i kamyki ale jedno pamietajcie:: UWAŻAĆ na asfalt przy ostrym hamowaniu- przód wyjeżdża jak cholera . Przebieg tutaj uważam za mniej istotny - jesli wytrzymuje 5000 to wystarczy, cena jest dobra a nawet bardzo dobra.
Do tej pory nie rozumiem dlaczego moja konstruktywna badz co badz krytyke uznano za zamach na Mitasa?