Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 01.07.2009, 00:51   #38
Lewar
Niepozorny

Lewar's Avatar

Miasto: Wiocha na Jurze, bliżej Krakowa niż Częstochowy
Motocykl: Bardzo stara Teresa
Lewar jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 1 dzień 2 godz 59 min 47 s
Domyślnie

No dobra...
Dejta spokój chłopakowi, bo chciał dobrze i za wyjątkiem ortografii i interpunkcji nie mam do niego urazy.
Tak naprawdę to nie chce mi sie pisać bo nic się extraordynaryjnego i spektakularnego nie działo co nie znaczy, że było nudno.
Było tak jak lubię - czyli spokojna jazda w miłym towarzystwie, bez napięć poganiania i pośpiechu. Leniwe śniadanko, pakowanko i w drogę zgodnie z przepisami, znakami oraz sygnałami.
Jechałem jako pierwszy ( czego nie cierpię ) i powiem szczerze, że nie miałem sumienia wyprzedzać Norwegów w ich wypaśnych samochodach, bo przecież oni tak ładnie szanują przepisy. Bardzo mi sie to spodobało, bo tak naprawdę to do czego się spieszyć w tak pięknych okolicznościach przyrody i w czasie urlopu ( chyba jednak jestem starszy niż mi się wydaje )? Potem spokojne smakowanie norweskich atrakcji, szukanie noclegu i kolacja, czasem przy świecach, z nieodłącznym drinkiem ze wspomnianego spirytusu.
Gdybym wiedział jaki on ryzykowny to byc może smakowałby lepiej ?
O ile znam włoski ( a nie znam go wcale ) to putana oznacza kobietę, której można wsadzić wszystko w każde możliwe miejsce ( niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę ). Takoż i my wrzucaliśmy do zakupionego makaronu cenne zawartości naszych spożywczych zapasów, polewając tak utworzone dzieła sztuki kulinarnej norweskim niezłym ketchupem.
Tak więc byliście blisko...
Dla wybierających się do Norwegii dodam tylko, że największe wrażenie wywarły na nas doliny Litledalen i Eikesdalen wraz z lączącą je księzycową szutrową drogą. Nie jest to może najbardziej popularna atrakcja i często pomijana w przewodnikach ale naprawdę warto...
Najwyższy wodospad Norwegii w jej pobliżu czyli Mardalsfossen można pominąć bo nie jest bardzo okazały ale koniecznie trzeba zobaczyć Veringfossen ( to ten z tęczą zawsze jeśli świeci słońce ).
Tak naprawdę to Norwegia nie jest tak bardzo droga jeśli jedzie się w 4 lub 5 osób ( przeciętny koszt Hytte - 500 Koron czyli ok 250 PLN ).
Przy tamtejszym znikomym ruchu i spokojnej jeździe, moja paliwożerna zwykle Afri paliła od 5,5 do 6 l. na 100 km z kuframi.
Na koniec podaję link do fotek Andrzeja i moich
http://picasaweb.google.com/Lewarro
Kocham Łódź

Ostatnio edytowane przez Lewar : 01.07.2009 o 00:59
Lewar jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem