Zgadza się, goły akumulator 12V PB ładuje się na 14,4V maks i 0,1C prądu maks.
Gdy ładuję pojedyncze ogniwo lipo ustawiam 4,2V i prąd <2C na zasilaczu.
Gdy ładuję akumulator lipo (bez elektroniki) to mam modelarską ładowarkę, gdzie masz wyprowadzone złącze do każdego ogniwa osobno - w celu nadzorowania napięcia.
Widać to samo na filmiku, mamy 2 grube kable + te cienkie w kupie. Ładowanie akumulatora (gołego) Li-XX na 2 kable nie jest dobrym pomysłem. Celki mogą się ładować nie równo, jakaś celka przekracza magiczne 4.2V i robi się problem.
Filmik z rozebranym aku:
https://youtu.be/fKYU16Iivw4?t=167
Ta elektronika dba, aby żadna z celek akumulatora nie rozładowała się za mocno, nie przeładowała za mocno oraz wyrównuje napięcie we wszystkich celkach.
Jakby akumulatory Li-XX były takie 'głupie' (gołe, bez elektroniki), to co chwile amatorsko przerabiane bobery i caffe-racery stały by w ogniu. Jeśli by nawalił komuś regulator napięcia i wywaliło napięcie na 20-80V to to samo - moto w ogniu
Fakt, ja używam zwykłego zasilacza, więc to jest najdurniejsze co może istnieć i nie wiem co może robić 'inteligentna' ładowarka PB z Li-XX, może w jakiś głupich momentach obcinać napięcie, ale dla mnie to nie powinno dobijać aku. Masz czasami odzyskiwanie energii i ładowanie też jest impulsowe, raz jest słabe, raz duże, za chwile znowu rozładowywuje. I to jest normalne. Ładowarka taka nigdy nie powinna przekroczyć 14,4V (tyle co daje alternator) i to dla mnie jest kluczowa informacja.
Przykładowo LiPO najlepiej leżakują jak są w połowie naładowane - wtedy najwolniej tracą pojemność. Więc jak chcemy zakisić LiPO w szafie, to najlpiej naładować do połowy.
Nie rozumiem czemu ta ładowarka w linku od bulkowski ma złącze od BMS. Możesz dać linka do pasującego do tego akumulatora?
-----------------
Ok, znalazłem: BMS01 are for charging and storage of Shorai LFX batteries ONLY!
Dla mnie to wygląda jak Apple: kup nasz telefon i naszła ładowarkę, inaczej nie naładujesz

Tą baterię na 99% naładujemy zwykłą ładowarką - tak samo jak robi to motocykl przez cały czas.