Oczywiście, że tak!
Wiedziony tym przekonaniem w ub roku jechałem po piachach i szutrach podlasia na NC - tym niemniej to szerokie i małe przednie koło rozpier..dala system i jest po prostu groźnie.
To co z przodu ma CB500X czy choćby wspomniane SR500 ma się nijak do atrakcji oferowanych przez NCka na piachu zwłaszcza jeśli się dołoży przód sztywny jak fiut w burdelu.
Na asfalcie jest super i póki nie wylatuje się na autobahn nie brakuje powera.
CB500x mimo troszkę mniejszej mocy ma żywiołowy silnik, większy baniak, większy zasięg i lepsze właściwości terenowe jeśli przyjdzie taka ochota - nie mam co do tego wątpliwości. Na pewno ma gorszy dół tam gdzie NC ciągnie w CB pewnie nic się nie dzieje. Niższa masa z kolei jest trochę niweczona przez zupełnie inny/wyższy środek ciężkości.
NC to jest NewConcept i nie każdemu to podejdzie. Trzeba spróbować i się przekonać.
Przy decyzji brałem pod uwagę jeszcze VStroma 650 XT w tej samej cenie.
Ale tu dla mnie nie ma żadnego konceptu. Moto jest brzydkie, silnik kręci jak wiertarka. Ma trochę więcej mocy ale zupełnie nie tam gdzie bym chciał.
Przez chwilę miałem zagwozdkę z CB500X - tylko wtedy nie było jeszcze dużego kółka z przodu, odpuściłem głównie ze względu na gabaryt motka. Jednak jestem trochę długi i na CB500X czułem się jak na motorowerze.
m