Dzień 3.
Fajnie spać w łóżku ale są wakacje więc trzeba rano wstawać i jeździć
Pożegnanie z rodzinką. Motorek czeka przy stajni z bykami

Plan na dziś. 150km na północ na Podlasie. Czyli plan na cały dzień jest
IMG_20200521_084418.jpg
Motorek wioskami idzie. Niby droga 19 krajowa leci całkiem niedaleko. Ale to nie dla mnie droga. Równolegle przez wioski na północ idą inne drogi. Nie z awsze jest asfalt

I to jest fajne

Po szytrach sprzęt idzie naprawdę fajnie :-)
SAM_9660.JPG
Zielono.
SAM_9652.JPG
Zielono.
SAM_9656.JPG
W pełnej krasie nad jakimś zalewem.
SAM_9638.JPG
SAM_9639.JPG
Silnik. FMB 139. Jest to najpopularniejszy silnik na świecie. Inżynierowie Hondy w 1958r stworzyli Hondę SuperCup 50. Przez dekady dokonwywali delikatnych modyfikacji. Licencyjnie tłukli to na całym świecie. I tłuką to w milionowych nakładach po dziś dzień. Cała Azja tym jeździ. Hondę oryginalną można dziś kupić w salonie jako Hondę SuperCub 125

Można kupić starszą Hondę Wave 110 lub klona Suzuki jako Address 125 :-)
SAM_9646.JPG
Kolega pytał o opony

Heidenau K58

Zastanawiałem się jeszcze nad K56 ale stwierdziłem że motorower na bank wciągnie czasem w lekki off

Ja K58 polecam - nie są to opony z plastiku
Zawias. Seryjny zawias motorowera był tragiczny. Tragiczny przez duże T. Analizując w garażu - gdy siadałem na motorower to przód uginał się minimalnie może 5mm a tył.... Wcale. Efekt. Jazda po dziurach powodowała dobijanie zawiasu przy odbiciu. Przód został zmodyfikowany przez cięcie sprężyn kątówką - o 1cm. Tył inaczej. Fabryczne sprężyny nie mają regulacji napęcia. Fabryczne amortyzatorki są amortyzatorami wyjętymi chyba z meblościanki. Malutkie. Szybka analiza wymiarów i zakup tylniego zaiweszenia z Rometa K125. Amortyzator przypomina amortyzator i regulacja napięcia sprężyny. Jazda po modyfikacjach

? BAJKA!
SAM_9641.JPG
Międzyrzecz Podlaski. Pierogi na obiad.
IMG_20200521_122303.jpg
Generalnie przez te wirusy dużo gastronomii zamknięte i trzaba się naszukać jedzenia. A Międzyrzecz? Ładne miasto :-)
IMG_20200521_123734.jpg