Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 01.12.2020, 23:36   #2
OskarM

Miasto: Zielona Góra
Motocykl: RD07a
OskarM jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 dni 19 godz 34 min 27 s
Domyślnie

Mój rozdzielacz powstał na dwuwartstwowej płytce PCB, zdjęcia są dostepne tutaj przez jakiś czas:
https://drive.google.com/drive/folde...v5?usp=sharing

Całość zrobiona jest w KiCadzie, płytka mieści się w obudowie z Kradexu wynalezionej przez Szynszylla. Na wysokość jest miejsce na standardowe bezpieczniki, gdyby zastosować LowProfile MINI - było by jeszcze niższe. Jest miejsce na 2 zapasy.

######
Zasilanie stare aku 45Ah, obciążenie H4, rezystor pomiarowy 50mOhm.

Pomiar 1:

Prąd=~ 5A (250mV@50mOhm), napięcie na H4:11,5V - czyli jakieś 55W
Przewód 1,5m o przekr. 1,5mm2=> spadek napięcia na 1 przewodzie = 98mV
Przekaźnik + bezpiecznik 10A => spadek napięcia 99mV
Przekaźnik + bezpiecznik 30A => spadek napięcia 65mV

Sumarycznie strata: ok. 300mV @5A => czyli 60mOhm, z grubsza zgadza się z teorią. Zmiana bezpiecznika dała różnicę 5mOhm - też zgadza się z teorią.

Moc w rozdzielaczu: 0,5W na połączeniu+0,5W cewka przekaźnika. Dla 4 równoczesnych połączeń to by było 2,5W - dość sporo, ale w moim przypadku nie zamierzam tego wykorzystawać na maks.

Pomiar 2:

Prąd=<5A (240mV@50mOhm), napięcie na H4:11,3V
Przewód 1,5m o przekr. 0,75mm2=> spadek napięcia na 1 przewodzie = 200mV

Co daje ok. 40mOhm - też zgadza się poprzednimi wyliczeniami. Przewód wyraźnie się grzeje co czuć gołymi rękoma w zimnym garażu.

Nie miałem jeszcze pomysłu na odpowiednie zasilanie i obciążenie 4x5A, żeby zmierzyć ciepło w rozdzielaczu.

W wersji v010 popełniłem parę błędów, ale zamierzam to poprawić jak obmierzę i będę wiedział co dalej. Nie jestem producentem/dostawcą ale posiadam 3 płytki prototypowe, które mogę odstąpić po kosztach.
OskarM jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem