Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 06.12.2020, 19:01   #177
pałeł
gsm: 512242193

pałeł's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
Galeria: Zdjęcia
pałeł will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 3 tygodni 5 dni 2 godz 54 min 47 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Neno Zobacz post
Pośpiech, złapałeś mnie w czasie edycji
1/10 - jasne, dlatego do testów było max 2 sekundy, by nie uszkodzić akumulatora.
Ja tylko potwierdziłem swoje przypuszczenia. Samochodowe akumulatory jak sprawdzałem, nawet gdy nie są jakość doszczętnie rozładowane biorą z alternatora po 60-90 a nawet 110A.
Wcale nie chciałem sledze własny watek cieszy mnie ze myślimy dedukujemy i sprawdzamy!!

Cytat:
Napisał CzarnyCzarownik Zobacz post
To nie jest tak, ze prąd ładowania akumulatora zależy od różnicy miedzy źrodłem a naszym akumulatorem? Akumulator ma niską rezystancję wewnętrzną więc mała różnica w napieciu przekłada się na grube ampery pradu.

Im bardziej rozładowane aku to tym więcej pradu żre - Prawo Ohma w praktyce

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk
Tak jest w rzeczy samej! Mało osób wie ze w prostownikach nie podnosi sie Amper a Volty czasem wartości wskaże przez woltomierz to strach taki prostownik przyłącza pod akumulator bo 17 V to ja widziałem u siebie na prostowniku wynika to z prostego faktu ze to źródła stało napięciowe taka budowa Trafo z odczepami np
Poza tym mało kto pamięta ze moc to 1V x 1A =1W

https://leszekbober.pl/wzor-na-moc/

A moc gdzies sie wykładać musi i przy 15V i 100A mamy ładny czajnik to tylko 1500W co robi to z elektrolitem i płytami mozna sprawdzić włączając czajnik i zerkając do środka dlatego też tak ważne jest dolewanie wody destylowanej a nie kranówy.
pałeł jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem