Spełniam swoją obietnicę i publikuję jeszcze kilka znaków z już znanych Ci map.
Najpierw zwrócą Twoją uwagę na drobne, ale przydatne rzeczy, o których w poście nie wspomniałam.
Na mapie poniżej, na drodze bez twardej nawierzchni, jest cyfra 8. Takie cyfry zobaczysz niemal na każdej drodze na starych mapach. To oznaczenie szerokości tej drogi. Z doświadczenia wiem, że po 40 latach (od momentu druku tych danych), szerokość drogi się zmieniła i wynosi 5-6 metrów.
1.jpg
Dokładnie tą drogę sprawdzałam rok temu. Oto zdjęcie z tego odcinku:
Apanicy.jpg
Następnym punktem na tej mapie to cyfry 223. To wysokość w metrach nad p.m. wioski Моисеевичи.
Cyfry 181 to wodowskaz w metrach, odniesiony do poziomu morza w Sankt- Petersburgu. Różnica wysokości 42 metry, więc jezioro Моисеевское powinno być dobrze widoczne z wioski.
Właśnie tak jest :
Моисеевское.jpg
W południowej części wioski jest drewniany most przez rzekę. Jego długość 30 metrów, szerokość tylko 3 i wysokość nad poziomem wody (w lipcu), też 3 metry. Ten most istnieje, ponieważ jest jedynym możliwym podjazdem do tej części wsi. Zwróć uwagę, że ta droga nie jest ślepa i prowadzi gdzieś dalej, więc możesz być pewny, że most zawsze będzie w dobrym stanie. Dlaczego tak myślę? Wiem, ponieważ to jedyna droga do miejscowości, a to znaczy, że droga jest zarejestrowana w państwowym rejestrze, ma swój numer i jest obsługiwana.
Inked1.1_LI.jpg
Obok danych mostu jest jeszcze jeden, bardzo mały znak:
Inked1.2_LI.jpg
To znak pomnika, który jest w tej wsi. W czasie Drugiej Wojny Światowej, mieszkańcy tej wsi pochowali tu 103 osoby.
Братская могил
.jpg
Następny punkt może wydawać się nie istotny, a jednak może Ci się przydać w przypadku, kiedy nie ma w tych okolicach innych wskazówek dotyczących rodzaju lasu. To znak wodowskazu.
Водомер.jpg
Zwykle wodowskaz jest zamontowany w takich miejscach, do których nawet nie ma drogi. I słusznie, bo nie potrzebujesz jej. Patrz na znaczek: Dwie małe strzałki naprzeciwko siebie i jakieś dane: 14, 0,6, П. Gdzie 14 – to szerokość rzeki w tym miejscu, 0,6 – to jej głębokość w metrach, a litera П – znak gleby na dnie rzeki.
Mając tego rodzaju dane, mógł byś pomyśleć, że proponuję bród… Nie, trochę za wcześnie
Inked1.3_LI.jpg
Litery w tych znakach mogą być różne: П – piasek, К- kamień, Т- twarde dno, B – Вязкий (grząski).
Inked1.4LI.jpg
To charakter dna i jednocześnie trochę informacji dla Ciebie o rodzaju lasu nad tą rzeką. W naszym przypadku jest piasek. To znaczy, że prawdopodobnie nad rzeką będą sosny. Oto zdjęcie właśnie tego brzegu:
Полометь.jpg
Niestety, nie ma prostej zależności dna rzeki i rodzaju lasu, ponieważ charakter dna jest jednocześnie uzależniony od prędkości prądu rzeki.
Teraz najciekawsze.
Znaczek z dwóch liter cyrylicy „бр” wskazuje na brody. Jeśli masz jakąś leśną mapę, zobaczysz na niej setki takich znaczków. Większość z nich nie ma nic oprócz tylko tych liter. W ten sposób są zaznaczone brody przez strumieni. Dzisiaj, ze względu na okoliczności ocieplenia globalnego, wiele z tych brodów już nie istnieje. Jednak są i inne znaki brodów:
Brody.jpg
бр, 0,5 – 30, Т-0,3. To wszystko znaczy: Bród, 0,5- głębokość brodu, 30 – jego długość, T – twarde dno, 0,3- prędkość prądu wody w lipcu w (m/sek). Głębokości i odległości zawsze są w metrach. Jeśli masz wysoki motocykl... Rozumiesz
I ostatni znak, który może Ci się przydać jeśli jesteś mocny, pewny siebie i poszukujesz prawdziwych przygód.
Mój czerwony marker pokazuje na….rozebraną drogę kolejową w lesie. W czasach Związku Radzieckiego tego rodzaju dróg było sporo. Służyły one do wywożenia drewna z lasów i po jakimś czasie były zlikwidowane. Czyli po prostu zdemontowane tory, ale nasyp, na którym one leżały i podkładki zostały na swoim miejscu. I prawdopodobnie nie zarósły, ponieważ wszystkie drogi kolejowe są obficie polewane specjalnym środkiem przeciwko roślinom, gdzie nawet po wielu latach nie ma roślinności. Oto co zostaje:
Rozebrana droga.jpg
tory.jpg
Дорога.jpg
Дорога зимой.jpg
Czasami taki stary tor to otwarta droga prosto do tajgi, gdzie już dziesiątki lat „nie stąpała noga człowieka”. Reszta zależy od Ciebie.
Więc, gdybyś chciał tam pojechać, pamiętaj, że wyjątkowe możliwości jazdy enduro są tylko trochę ponad 1000 kilometrów od Ciebie….
Katerina.