zanim zmontuję kolejne trpiy, pokusiłem się o sprawdzenie zakresu przedstawionego przez producenta voltomierzy z faktycznymi wskazaniami ładowania po zamontowaniu do moto.
Producent tak określa zakresy napięcia w zależności od ilości świecących diód:
opis producenta.JPG
Pomiaru cyfrowym voltomierzem dokonywałem przy klemach akumulatora.
Voltomierz w tripie podłączony jest dalej, (robi różnicę około 0,2V).
Najlepsze pomiary daje podłączenie voltomierza tuż za stacyjką
(RD 07 -cieńszy czerwony przewód).
Dokonałem kilku pomiarów:
0) dla jasności - pierwsza czerwona dioda świeci zawsze, bo sygnalizuje spadek poniżej 12V, poniżej nie piszę tego za każdym razem.
1) silnik nie pracuje, światła długie, spadek do 12,06 V - 1 dioda zielona jeszcze świeci
2) silnik nie pracuje, światła długie, spadek do 12,05 V - świeci tylko ostrzegawcza niedoładowania - czerwona, (w niektórych zestawach żółta)
3) silnik pracuje, bez świateł, wolne obroty - 14,53 V - świecą wszystkie zielone diody
4) silnik pracuje, światła postojowe
wolne obroty -14,34 V, świecą wszystkie ziel diody
5) silnik pracuje, światła postojowe, wysokie obroty - 14,16, świecą wszystkie zielone diody
6) silnik pracuje światła krótkie, wolne obroty - 13,37V - świecą 2 zielone diody
7) silnik pracuje, światła któtkie, wysokie obroty - 13,92V, świecą w pełni 2 zielone diody, trzecia zielone lekko.
8) silnik pracuje, światła długie, wolne obroty - 13,42 V świecą dwie zielone diody.
9) silnike pracuje, światła długie, wysokie obroty - 13,9V, śviecą w pełni 2 zielone diody, trzecia zielona lekko.
W kolejnej odpowiedzi zdjęcia.