Wątek: Wtyczka reglera
Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 31.08.2009, 22:32   #74
Kazmir

Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 14 godz 49 min 19 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał pku Zobacz post
Ja tam na prezydent się nie wybieram, ale z elektryką trochu miałem do czynienia i coś tak miarkuje ze sprawdzając napięcie to można tylko dowiedzieć się że już jest padnięty. Problemem jest natężenie prądu a nie napięcie, tak se myśle.

Druga sprawa jaka mi przychodzi do głowy (a pomijana zupelnie) to kwestia faz napięcia na zółtej trójce kabelków.
Chodzi sie o to ze jak fazy są za bardzo rozjechane /przesunięcie lub róznica napięć/ to regulator naprawde ma co robić/, i tak se myśle że,ok regulatory padają bo muszą, a problem jest w ich zasilaniu z alternatora.

Czy ktoś kiedykolwiek sprawdzał co daje alternator /chyba raczej prądnica trójfazowa, ale sie nie wypowiadam/ po awarii regulatora.

Sprawdzał to znaczy podłączył miernik pokazujący przesunięcie fazowe.
1 W układach ładowania z alternatorem problemem jest napięcie nie prąd.
Widziałeś gdzieś taki układ z regulatorem takim jak występował w klasycznych prądnicach? Podobno alternator sam dostosowuje prąd ładowania adekwatnie do obciążenia

2
Co kąkretnie masz na myśli mówiąc: "rozjechane / przesunięte"
Czym to chcesz sprawdzić - jak pomierzyć ?
Oczywiście jest miernik przesunięcia fazowego, ale jeszcze do szczęścia przydałby się generator impulsów. Wchodzimy na drogę laborki to chyba moim zdaniem za wysokie progi na zwykły układ ładowania. Znasz tolerancję takiego pomiaru dla AT?, ale ja nie jestem elektrykiem - prezydentem też nie
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem