Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 08.04.2021, 23:32   #54
greenman

greenman's Avatar

Miasto: Ostrowiec Św.
Motocykl: KTM 640, NAT
greenman jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 5 dni 20 godz 51 min 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał rrolek Zobacz post
Nie mniej przy pokryciu terenu np garminowymi mapami "topo" rewelacja.
Co masz na myśli? Wrzuciłeś mapy z garmina do Locusa? Czy po prostu porównujesz?

Ogólnie żaden program za nas nie zrobi całej roboty, szczególnie w takiej dziedzinie. Mapy Locusa opierają się na OSM (OpenStreetMap) która jak nazwa wskazuje jest otwarta i tworzona przez ludzi, sam nie wprowadzałem jeszcze zmian, ale jest to możliwe: https://www.openstreetmap.org/ Locus zapewnia, że swoje mapy aktualizuje 4 razy do roku.

Wracając do pokrycia map: w najwyższym abonamencie albo starej wersji pro jest możliwość nałożenia na siebie 2 map. Np. domyślnej i np. mapy compass albo własnego obrazka. Jest też gdzieś opcja ściągania wybranych danych z geoportalu, kolega mi pokazywał że tak jeździ. Tam jest najwięcej ścieżek ale w to sam się nie bawiłem.

Dla porównania: nowa wersja, stara wersja pro i stara wersja z dwoma nałożonymi mapami (compass góry świętokrzyskie).

=====

Kupiłem jakiś czas temu taki kontroler:

Pobawiłem się dzisiaj i w starej wersji udało mi się ustawić: przybliżanie, oddalanie, gaszenie ekranu i centrowanie. Dalej nie wiem jak ustawić ruszanie mapą za pomocą grzybka.
Jutro może go rozkręcę i zobaczę jak duża jest płytka. Jakby tak wsadzić ją gdzieś pod czaszę i przyciski dolutować takie jak kolega wyżej to była by fajna bezprzewodowa zabawka.
Jakby ktoś miał na oku jakieś przełączniki to dajcie znać. Tutaj są 4 przyciski i czterokierunkowy grzybek, więc w sumie 8. Każdy przycisk wysyła dwa kody: wciśnięcie i puszczenia.
greenman jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem