Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 23.05.2021, 17:12   #565
Franz
Stary (P)iernik

Franz's Avatar

Miasto: Świeradów Zdrój
Motocykl: XR400 , XR650L XL600V
Franz jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 tygodni 6 dni 9 godz 39 min 10 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał furman Zobacz post
Akurat nie zamierzam na tą chwilę kupować. Jednak kiedyś byłem na kupnie i chciałem dokonać takiego zakupu w DE. Niestety oba warunki muszą być spełnione: musi minąć 6 miesięcy od pierwszej rejestracji i najechane min. 6000km. Więc zdarza się, że moto ma 2,3 lata, a przebieg 5000km i jest traktowany według naszych przepisów jako nowy. Nie znalazłem wyjścia jak to obejść i temat odpuściłem. Teoretycznie istnieje możliwość żeby w DE oddali VAT, ale zabrakło mi odwagi żeby próbować .
Temat latwo obejść jesli chodzi o jedno i drugie . Wazne aby byl zameldowany w DE
Robi sie to po polsku. Nie będę tłumaczył jak bo to nie jest ladny sposób ale calkowicie bezpieczny.

Cytat:
Napisał Novy Zobacz post
Jak dobrze pamiętam to kupuje się spoza UE bez VATu. Znaczy się w tym przypadku brytyjski VAT zostanie zwrócony na granicy i w kraju docelowym zostanie naliczony właściwy dla danego kraju.

Cła już chyba w Polsce też nie ma?

Niech mnie ktoś poprawi, jeśli gadam bzdury?
Cło jak najbardziej jest jesli kraj nie jest w Unii
Dla sprawdzenia kup byle pierdole w USA
Nie przepuszcza nawet malej paczki jesli kupujesz zcfirmy. Nie zaplacisz jak wysle osoba fizyczna w prezencie do jakiejs tam kwoty
<font color=#ffff00><b>.<font color=#000000>Tylko dwie rzeczy są nieskończone</font></b><font color=#000000>: <b>Wszechświat oraz ludzka głupota</b>, <b>choć nie jestem pewien co do tej pierwszej</b>. </font><b><font color=#000000>...  ( A.E)</font></b></font>

Ostatnio edytowane przez Novy : 23.05.2021 o 17:42 Powód: Połączenie postów
Franz jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem