Jeśli trafisz na kontrole na granicy IT to bez testu może być różnie, u nich nie ma czegoś takiego jak tranzyt. Wiem że na granicy w Chiasso Brogeda jest punkt po stronie CH gdzie za 40 franków robią szybki test, tak było 3 tygodnie temu jak jechałem z Lugano do IT. Jakbyś był na granicy po południu kiedy do IT będą wracać pracujący w CH włosi to nie kontrolują nikogo bo za duży ruch. Byłem na przełomie ostatnich kilku miesięcy ze 3 x w Lugano. Ale wtedy jeszcze obowiązywała kwarantanna w IT dla obcokrajowców na wjeździe, teraz nie ma. Jest jeszcze jedna opcji kontroli, drogówka, albo caramba do rutynowej już na terytorium kraju.
Jak będziesz przejeżdżał granice IT/SLO to nie głównym przejściem tylko tymi bocznymi po 19.00 w zasadzie nigdy nie widziałem tam żadnej kontroli. Ale nie ma reguły.
Test potrzebny jest na wjazd do Chorwacji, jak jedziesz przez Węgry tranzytem to nie trzeba żadnego testu. Wróciłem w nocy z RO, nikt mnie o nic nie pytał i nie zatrzymywał do kontroli oprócz granicy H/RO i RO/H.
|