Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 15.07.2021, 22:19   #54
radiolog

radiolog's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Kraków
Motocykl: ATAS 2024
Przebieg: 1000
radiolog is an unknown quantity at this point
Online: 1 miesiąc 4 dni 5 godz 49 min 35 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał kristoch Zobacz post
To IMHO nie jest kwestia przewalutowania tylko sposobu działania rozliczeń kartowych. Tam jest sporo parametrów, ale nie pytajcie mnie o szczegóły.
Różni sprzedawcy (nierzadko operatorzy autostrad) ustawiają ograniczenia na wystawców karty. Z różnych powodów.
Druga kwestia to sposób działania rozliczeń w systemach kartowych. Normalnie transakcja składa się z 2 kroków: blokady i potem rozliczenia finansowego. Kwoty tych operacji mogą się różnić, a ostateczna jest ta druga. Np. W Europie zachodniej jak tankujecie na samoobsługowej stacji paliw, to wkładacie kartę przed tankowaniem do terminala. W tym momencie sprzedawca dokonuje blokady. Zwykle na €100. Tankujesz motocykl za €20 i zadowolony jedziesz dalej. Potem znów, i znów. Sęk w tym, że na Twoim koncie jest blokada na €100, i następne i następne. Rozliczenia finansowe z właściwymi kwotami przyjdą do Twojego banku bardzo różnie, za dzień, dwa lub później. Nie wynika to ze spisku „banksterki” i to kolejny ciekawy temat na ognisko 😀.

Jak tniesz autostradą i płacisz w automatach samoobsługowych to albo miej duży limit na karcie kredytowej, albo dużo kasy na debetowej. Na Revoluta zwykle wrzuca się jakąś kwotę i jeśli nie włączysz automatycznego doładowywania to 5 tankowań i €500 zablokowane. Co z tego, że to się odblokuje za dzień czy dwa.
Tylko to nie ma nic wspólnego z revolutem. Visa/MC tak to wymyślili. Znów, dlaczego? Tu mogę tylko spekulować. Przy ognisku 😀.

Przy operacji obsługiwanej przez człowieka i np. z PINem, zwykle idą od razu obie operacje.
Nie twierdzę, że to było przyczyną odrzucania Revoluta na włoskiej autostradzie. Twierdzę, jedna z dwóch powyższych przyczyn jest prawdopodobna.
Blokada karty na stacji została we Włoszech zwracana do 2-3 godzin, żadne na drugi dzień.
Wszyscy mieliśmy taką samą kwote na bramce i 3 różne karty Revolut, ja miałem konto z Euro i mnie przyjął, dwie kolejne nie miały i im odrzuciło. Na następnej bramce mieliśmy wszyscy środki w euro i bezproblemowo przyjęły płatność.
Zaletą Revoluta jest to, że tu płatności są rozliczane natychmiastowo, żadne 2-3 dni
radiolog jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem