Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 05.10.2021, 12:47   #1180
Danny
Moderator

Danny's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Trójmiasto
Motocykl: CRF1000D, CRF300L
Przebieg: 65k+25k
Danny jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 2 dni 18 godz 5 min 16 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Mhv Zobacz post
Pytanie czy w ogóle potrzeba regularnie smarować łańcuch? Łańcuch jest nasmarowany i zabezpieczony od środka.
Wszystko co smaruje "na zewnątrz" łańcucha, jeśli smaruje, powoduje przyklejanie się wszystkiego do tegoż łańcucha. To nie wpływa pozytywnie na trwałość. Ja smaruję tylko i wyłącznie po mocnym deszczu lub myciu = bardzo rzadko. Ewentualnie jak napęd hałasuje.

Poszukaj tematów o smarowaniu..były już dyskusje.
Ja tam biorę to na swój chłopski rozum i notabene mam podobne co Twoje rozumowanie. Wydaje mnie się że najważniejsze jest pilnować żeby łańcuch nie zachodził rdzą - czyli nie dopuszczać żeby w spoczynku pozostawała na nim wilgoć. WD40 - i wszystko jasne.

Smarowanie dla mnie jawi się głównie jako sposób na unikanie nadmiernego nagrzewania łańcucha, co mogłoby prowadzić do obniżenia jego wytrzymałości i w konsekwencji do szybszego zużycia lub awarii. Istotniejsze jest zatem raczej dla motocykla którym ciśniemy przez długie czasy 130+ po asfaltach, niż w przypadku adv/(szw)enduro, gdzie nadmiar smaru jest wręcz niewskazany żeby się do niego cały świat nie przyklejał.

CRF1000, którą ostatnio poruszam się głównie po drogach utwardzonych, leję szlauchem i smaruję nie rzadziej niż co 1000km. CRF300 płukam jak zajdzie syfem który mógłby mi poodpadać w garażu, jak mam melodię to sobie wtedy też przesmaruję łańcuch a jak nie to WD40 (i wszystko jasne).
Danny jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem