Cytat:
Napisał pałeł
no i tu sie nie zgodzę, ale żeby było ciekawiej wypisze ci poszczególne progi napiec spróbuj dopasować co jest co 7,25 /14,2 / 14,4 / 14,8 / 15,6 / 16.5 / 19,4 / 19,6 / 29 / 29,6 ta są napięcia używane w akumulatorach przy ich ładowaniu. Może nie wiesz ale są np 16V "liony"i takie tez agm 16V ciekawostka prawda ? które zależnie od źródła ładuje sie 19,4V lub 18.2
a tu masz fotkę z jednego liona

|
...ale, z którą częścią mojej wypowiedzi?
Pisałem o akumulatorze, który mam w sprzęcie. Wygląda inaczej jak ze zdjęcia. Zresztą ten nie wygląda na motocyklowy. Podane jest również napięcie nominalne.
Przeczytaj uważnie jeszcze raz. Piszę, że napięcie i prąd musi się zgadzać. Trzeba wiedzieć do jakiego napięcia i jakim prądem ładować ogniwa (pakiety) a jest ich wiele na rynku.
W instrukcji obsługi mojego akumulatora napisane jest:
"... Producent zaleca regularne ładowanie przynajmniej co 6 miesięcy. ............można ładować zarówno za pomocą ładowarki LiFePO4, jak i ładowarki,do ładowania akumulatorów bezobsługowych. Pozwala to uniknąć konieczności zakupu nowej ładowarki. Używana ładowarka nie może mieć funkcji automatycznego odsiarczania!....."
Temat jest o akumulatorach motocyklowych i nie trzeba do tego robić doktoratu. Trzeba być świadomym co się robi. Jest wiele filmów na YT przedstawiających "sposób rozpalania" ogniw li-ion