Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 05.12.2021, 18:30   #7
_dziadek_

_dziadek_'s Avatar

Miasto: Chełm
Motocykl: nie mam AT jeszcze
_dziadek_ jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 15 min 0
Domyślnie

Na tureckie hajłeje można zakupić winietę lub kartę HGS w punktach PTT czyli ichniej poczty, punkty często zlokalizowane są przy wjazdach/zjazdach z onych hajłejów. Nie wiem czy można ją zakupić, ale na pewno doładować na stacjach benzynowych z tym, że nie wszystkich, na pewno na Shell, BP, Opet. Poza tym na wszystkich zjazdach z autostrad, a przynajmniej na tych, którymi jechaliśmy była bramka na której można było zapłacić kartą ( bilecik pobiera się z automatu przy wjeździe ) Za mosty nie ma możliwości innej płatności jak poprzez system HGS, oprócz mostu Sułtana Selima (tego najbardziej na północ ), który jest częścią autostrady i generalnie jak wjeżdża się na autostradę to przy zjeździe za mostem płaci się za odcinek na moście. W którą stronę płaci się za mosty nie wiem bo jakoś się tak składało, że przez mosty jechaliśmy tylko w stronę europejską, a do Turków albo od Gruzji albo przez Dardanele. Promy przez Dardanele śmigają z Galipoli, Eceabat i Kilitbahir. Warto podjechać do tej ostatniej miejscowości i przy okazji luknąć na twierdzę Kilitbahir. Promy z Kilitbahir do Canakkale kursują praktycznie non stop, jeden odpływa i robi miejsce następnemu , a kosztują jakieś niewielkie pieniądze

Na stronie niemieckich autobanów jest trochę info nt. opłat : https://www.autobahn.com.de/en/turkey/
_dziadek_ jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem