Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 13.12.2021, 14:50   #16
syncronizator

syncronizator's Avatar

Miasto: Chrząszczyrzewoszyce powiat Łękołody
Motocykl: CRF1100
Przebieg: 77000
syncronizator jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 5 dni 14 godz 41 min 32 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Emek Zobacz post
W wątku Celofana jest opisana cała procedura.
Dzięki ... poszukam tego wątku.

Cytat:
Napisał maciekrom Zobacz post
Z tego co zrozumiałem to kaucja jest pobierana w Turcji i tam zwracana. TR to turkish lira, czyli kurs około 0,35 pln i jest to opłata za wydanie jakiegoś dokumentu. Poproszę Turguta, żeby usystematyzował i potwierdził wszystkie informacje odnośnie całej procedury wjazdu do Turcji i wam przekażę.
Maciek ... chodzi o wjazd z Turcji do Iranu...czyli o wprowadzanie motocykla na obszar celny Iranu.
Nie wiem czemu Turcy mieli by brać kaucję na pojazd który opuszcza ich kraj.
500 USD zwrotnej kaucji = grosze 2000zł
400 TR (turkish lira) = grosze 115zł.
Chyba, że Turcy są gwarantem dla Irańczyków tego, że po wycieczce pojazd opuści teren Iranu. .. trochę bez sensu.
Chociaż może to taka turecka forma CPD akceptowana przez Iran tylko że z mniejszą kaucją niż w Polsce.
Poczekajmy na odpowiedz Turguta.

Informacja ze strony PZMTRAVEL:

https://www.pzmtravel.com.pl/dokumenty-celne.html

Ważne informacje dotyczące wyjazdu do Iranu z dnia 7 stycznia 2020:

1. Czasowy import i ruch motocykli produkcji amerykańskiej jest zabroniony.

2. Czasowy import motocykli o pojemności silnika powyżej 250 CC jest dozwolony tylko w przypadku użytkowania go na określonych torach motocyklowych i wymaga uprzedniego pisemnego potwierdzenia z IR Ministerstwa Sportu i Młodzieży w Iranie.

3. Czasowy import samochodów o wysokiej wartości takich marek jak Porsche, Hummer, Maserati, Bugatti jest zakazany. Zakazany jest równiż czasowy import samochodów luksusowych oraz VIP.

Czy ktoś był w Iranie po 7 stycznia 2020 ... ? .. bo nie wiem czy mam jechać Afryką czy Sachsem Madasem ... ale lipa

Ostatnio edytowane przez Novy : 13.12.2021 o 19:25 Powód: Połączenie postów
syncronizator jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem