Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 23.12.2021, 00:56   #255
Dzieju
Administrator

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 3 dni 5 godz 8 min 2 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał JaTomek Zobacz post
Wydaje mi się że nie ma co szukać dziury w całym.
Nawet na filmach z YT lidlowy sprzęt po kilku tygodniach zagęszcza elektrolit do 1.28.
Mam zasilacz, prostowink z Lidla i ze dwie inne ładowarki. Jeżeli masz odpowiedniej klasy multimetr to Ci pożyczę do testów. Sprawdzisz w naturze.
Bardzo chętnie , puszczam PW.

Kazmirze , z tego co wiem przy napięciu końca ładowania 14.4 elektrolit nie łapie 1.28 a tym samym należy uznać że akumulator jest niedoładowany.
Natomiast osiąganie 14.7-14.8 skutkuje pełnym naładowaniem a jednocześnie nie wchodzimy w gazowanie.
Stąd te moje 14.7.
Spotkałem się też z tym że ładowanie w samochodach osiąga ledwo 13.8-14 co jest idealną drogą do wykończenia akumulatora w 2-3 lata zwłaszcza jeżdżąc na krótkich odcinkach. Ratunkiem jest kontrola spoczynkowa napięcia akumulatora, jeśli jest ono niższe niż 12.8 należy sprawdzić przyczynę lub mieć na uwadze konieczność doładowywania.
Zakładam akumulator sprawny a nie uszkodzony/zużyty.
Np w gorące lato pod maską jest zdecydowanie cieplej niż zimą a wtedy lekkie obniżenie napięcia jest wskazane , tym samym zimą przydało by się te 0.5 więcej.
Dawno temu niektóre ciężarowe samochody miały przełącznik ładowania zima/lato dla zdrowotności akumulatorów które bez zająknięcia osiągały wiek ponad 10 lat bez jakichkolwiek dopieszczań.
W nawiązaniu do powyższego uważam że voltomierz powinien być obowiązkowym wyposażeniem każdej ładowarki lub pozostaje nam kontrola jakimś dodatkowym.