Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 04.03.2022, 12:36   #186
zimny
trampkarz emeryt

zimny's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Garwolin
Motocykl: F800GS ADV
Przebieg: za mały
zimny jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 5 dni 19 godz 32 min 44 s
Domyślnie

Temat ustalony.

Kolega mechanik miał dostęp do kompa OEM BMW bo Motoscan i GS911 nie pokazywały tego co trzeba.

Moje ingerencje w kabelki nic nie zepsuły ani nie spowodowały żadnych błędów, czyli jednak nie jest to taki prom kosmiczny.

Błąd C1DF1 czyli podstawowy przy zawieszaniu się szczotek w silniku pompy ABS.

Teraz uwaga, wstępnie mam ambicje sam to naprawić Najwyżej moto już dożywotnio zostanie bez ABSu. Jedyny problem to to, że pompa była "renegerowana" w sposób beznadziejny i kowalski. Nie wiem zatem co zobaczę jak rozbiorę ale mam pewne pomysły. Sporo wiedzy jest na BMW forum, a najwięcej za różnych zagranicznych, niekoniecznie anglojęzycznych stronach. Najlepiej by było gdyby pompa była bez wcześniejszych ingerencji ale cóż poradzić.

Silnik pompy ABS jest w GSie 1200 na 95% dokładnie ten sam co w... Focusie MK3 z lat 2010-2013. Nie muszę mówić że pompki do focusa kosztują ułamek tego co do GSa (jako dawca silnika).

...pomijam młotkowe zakuwanie silnika.

Suma sumarum - o ile nie zdecyduję się oddać pompy w doświadczone ręce, to najpierw muszę dokładnie sprawdzić numery i model silnika pompy u siebie i upewnić się w kwestii dawcy. Z tego co odnotowałem to jest prawdopodobnie pompa ATE MK61, występująca m.in. np w Focusie MK3 z lat 2011-2014 i wielu autach VAG.

Dzięki za zainteresowanie i porady - temat nie rozwiązany ale zdiagnozowany.

Jakbym sam to ogarniał, zrobię fotorelację.

Pozdrawiam
zimny
zimny jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem