Zakupiona druga pompa ABS za dwie stówki w idealnym stanie z..... Focusa Mk3 1.0

czekam aż przyślą.
Doszedłem do wniosku że wymienię cały silnik (pompa u mnie była "naprawiana" przez kowali

i trudno powiedzieć co zrobili ze szczotkami..) i tu info, na razie bazowane na wiedzy zdobytej od człowieka z UK który z powodzeniem przeprowadził taką operację kilkukrotnie. Silnik z pompy w GSie o następujących oznaczeniach - tu foto mojej (rocznik po 2007, iABS / ABS 2gen):
jest dokładnie ten sam jak silnik pompy ATE MK61 z m.in. Focusa (to ta co kupiłem):
Ta pompa występuje tez w innych autach, ale na ogół jest droższa (m.in. BMW czy VW). Modulator, elektronika oczywiście się różnią. Silnik w wersji zakuwanej a nie przykręcanej jest z tego co ustaliłem taki sam. Dodatkowo, nie wiem na ile to prawda, ale silniki z aut po 2010 miały coś poprawione bo awaria ABSu np w focusach jest raczej rzadka (sam mam FF Mk3 z przebiegiem prawie 300kkm i oglądałem pompę - nie była ruszana). To oczywiście może urban legend. Zobaczymy co z tego dalej wyniknie
Niestety po "naprawie" silnik był zakuwany młotkiem i jak dubel napisał - jest b.mało materiału aby powtórnie to zakuwać. Poza tym nie chciałbym traktować tego młotkiem. Dlatego dorobię alu albo stalowe łapy, nawiercę i nagwintuję otwory pod m4 i mam nadzieję że uda się to skręcić. Dodatkowym plusem byłoby to że gdyby coś nie wyszło z silnikiem lub kiedyś ponownie szczotki by przypomniały o sobie to demontaż/montaż silnika będzie niejako plug and play. Coś w ten deseń ale na pewno nie tak ładnie (zdjęcie poglądowe):
I dwa pytania przy okazji do obytych w temacie GSów.
To moja pompa paliwa - z uwagi na metalowy pierścień rozumiem że jest ona po akcji serwisowej? Mam taki wpis z ASO w 2010 ale wolałbym się upewnić:
Pod prawym boczkiem przy zbiorniku, obok klaksonu mam takie oto dwa gniazdka:
Ktoś wie do czego służą?
Pozdrawiam
zimny