Dobre ludzie Czarnuchy może podpowiedzą, bo na forum BMW raczej się nie dowiem.
Smary, jak to w GSie. Do wszystkiego drogie i najlepiej z ASO
Po kolei:
1. wielowypusty wału - Optimoly MP3 / TA (czy względnym zamiennikiem jest Molykote GN-Plus? Molykote ma tą przewagę że ją mam);
2. uszczelnienie osłon gumowych to wiem że Staburags NBU30PTM i specjalnie nie ma zamienników, zamówiłem oryginał;
3. natknąłem się jeszcze na smar do przegubów wału (?) tj. Klübergrease LFT 71-402. JEst w katalogu BMW razem z wałem. Czy warto zakupić i zastosować? Ktoś coś wie?
Smaruje się tam jeszcze jakieś łożyska czy coś?
Przy okazji - mam w przekładni i skrzyni olej LM 75W90 GL5, wiem że stosuje się też 75W140 - czy zastosowanie tego drugiego daje jakieś efekty w postaci wyciszenia pracy napędu przy otwarciu/zamknięciu przepustnic? Tzn. przy zmianie obciążeń. Raczej nie mam ani luzów w napędzie (porównywaliśmy z Navaja, on ma ultra świeżynkę) ani w sprzęgle. Tylko u mnie bardziej słyszalne jest takie stukanie przy zmianach obciążeń / zasprzęglaniu etc. Mechanik mówił że pracuje normalnie zupełnie. Także tak bardziej z ciekawości.
Brzeszczot pamiętam polecał bardzo 75/140. Nie posłuchałem i chyba wymienię dwa razy