Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 23.08.2022, 11:10   #170
ATomek

ATomek's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 tygodni 3 dni 17 godz 55 min 46 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Dario Zobacz post
Tomek. Dzięki za kolejny odcinek.

Mała uwaga.
Jan i Cecylia, protoplasci Bohatyrowiczów, to romantyczna historia z XVI wieku (Zygmunt August) a nie jak piszesz z XVIII.
Czekam na kontynuację!
Dzięki, Czarnuchu jednak ktoś dokładnie czyta

Bohatyrowicze to przykład przenikania legendy do rzeczywistości, a może odwrotnie? Wszak żyją potomkowie. Często prawda przetrwa właśnie dzięki legendzie.

Masz rację Dario co do Zygmunta Augusta i czasu z powieści- najpewniej pomyliłem Augustów.
Pisałem z pamięci, a myślami byłem przy tym, że w rzeczywistości zaścianek Bohatyrowicze został wydzielony ze wschodniej części wsi Samostrzelniki, tej od strony Miniewicz dopiero w XVIIIw.

Tam gdzieś trzeba szukać miejsca po ławeczce Orzeszkowej by spojrzeć "jej spojrzeniem".

mapa.jpg
mapa z 1926

samostr.jpg

Od grobu Jana i Cecylii, kilkanaście metrów po zejściu ze stromych schodów idąc chaszczami w kierunku brzegu Niemna, na skarpie, w krzakach ukryta jest tablica potwierdzająca istnienie i wcześniejszą nazwę Samostrielniki.

W tym miejscu, tam na nadniemeńskiej skarpie nie tylko ja uległem romantyzmowi, a wtedy różnice czasowe i to, co jest prawdą a co legendą jest nieistotne.

romant.jpg

Tak Malory. Właśnie tam, na tej skarpie myślałem o niej- czego franca zaczęła brać olej? ma przejechane dopiero 190 000km.
I o tym, że jest sensowniejsze wykorzystanie Afryki: Afryka na kostkach...
Pozdrawiam czytaczy!
ATomek jest online   Odpowiedź z Cytowaniem