Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 26.08.2022, 00:49   #175
ATomek

ATomek's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 tygodni 3 dni 17 godz 58 min 41 s
Domyślnie

Wymyśliłem sobie taki, a nie inny sposób na opisanie miejsc, jakie odwiedziłem tydzień temu. Może to nudna narracja o powstaniach i zaborach, ale przekonałem się, że to dobry sposób na kojarzenie postaci i miejsc. A poza tym, nigdzie mi nie śpieszno.
Jednak pojawiły się dziś wiadomości o zrównaniu z ziemią kolejnego żołnierskiego cmentarza, tym razem w Surkontach
https://kresy.pl/wydarzenia/znad-nie...-w-surkontach/

cm.jpg

Będąc tam tydzień temu przekonaliśmy się, jaką czcią darzą to miejsce miejscowi Polacy.
Na każdym grobie paliły się znicze-efekt uroczystości z poprzedniego dnia- 15 sierpnia- Dnia Wojska Polskiego. Rozmawialiśmy z miejscową Polką, nauczycielką, która opowiadała o strażach obywatelskich chroniących tego typu miejsca w obliczu nasilających się przykładów dewastacji. Z tym , tak jak poprzednio, tak i tu nie było to dzieło pijanego kombajnisty, ani bandy wyrostków. Na czas likwidacji cmentarza miejsce otoczyła policja broniąc dostępu i robienia zdjęć.
To nie było jakieś tylko samo upamiętnienie, pomnik. To miejsce pochówku, zadbany cmentarz. Dla nas miejsce uświęcone krwią o wolność z ciałami bohaterów. Jeden z nich pełni wieczną straż w Grobie Nieznanego Żołnierza w Warszawie.
Bohaterowie pohańbieni przez historię pisaną na nowo!

kępa.jpg

sąś1.jpg

sąs2.jpg

sąs3.jpg

cm ak.jpg

róż.jpg

pomnik.jpg

w szeregu.jpg

Nawet po śmierci, w karnym szeregu z dowódcą na czele:
ppłk. Maciej Kalenkiewicz ps. KOTWICZ syn ziemi wileńskiej

CZEŚĆ ICH PAMIĘCI!

cmentarz.jpg