OK, bo mnie wkręciliście

z moich obserwacji i dłubania przy AT, śrubka składu mieszanki mógłbym nazwać też regulacją dawki paliwa. Tak przynajmniej jest u mnie. I końcowe ustawienie jej dla gaźników z filtrem w airoboxie po 15 000km różnią się nieco od sytuacji typu założyłem nowy filtr. Nie da rady przejechać od 0 do 15 000km na jednym filtrze powietrza bez kręcenia składem. Ale, tez używam podrób filtrów z larsona czy inter motors, wiec zobaczymy na 2010r jak włożę oridzinał jak będzie

co do zakresu działa tej śróbki. DZIAŁA W CAŁYM ZAKRESIE OBROTÓW. Pisałem o tym nie raz. Jak dam dawke pomiedzy 2,3 a 2,5 moto generuje wiecej wibracji, jest elastyczniejsze i lepiej ciagnie ale np powyżej 6000 rpn wkręca się w obroty już w oporem. Analogicznie jak dam 2,6~2,8 moto mniej szarpie, wskazówka od obrotów szybciej reaguje na gaz. Kręci się silnik do odciecia bez oporów, mniej wibruje ale uciag skluteczny zaczyna się dopiero od 3500~4000 rpm. Co przy jeździe po mieście czasem daje sporą zwłoke przy nagłym wyprzedzaniu. Dochodzą jeszcze dwa zjawiska. Pierwsze, jak wykręcam powyżej 2,5 obr to zakres obrotu rolgazem też rośnie (wykonuje większy ruch niż na bogatszej w paliwo mieszance) a drugi że za duża mieszanka, szczególnie na przypchanym filtrze poprostu muli mi sprzęta i nawet jak dam w palnik gazem do końca, jakby ją zalewało i nie idzie jak trzeba.
Dzięńdobry ide po kawe po śpie jeszcze