Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 14.10.2022, 10:43   #454
ATomek

ATomek's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 tygodni 3 dni 17 godz 55 min 46 s
Domyślnie

Do napisania poniższego tekstu skłoniły mnie ostatnie wyniki ukraińskich sondaży oraz informacja o imprezach Ukraińskiego Instytutu Pamięci Narodowej, upamiętniających na szczeblu państwowym (w parlamencie) 80 rocznicę powstania UPA, w których bezkrytycznie i płynnie przechodzi się od problematyki lat 40 do sytuacji bieżącej.
Dodatkowo, według najnowszych badań Ośrodka Studiów Wschodnich, Banderę za ukraińskiego patriotę godnego naśladownictwa uznało 80% Ukraińców.

https://kresy.pl/wydarzenia/regiony/...ywnie-oun-upa/

https://kresy.pl/wydarzenia/ukrainsk...powstania-upa/

Wydaje mi się, że to cenne informacje, nawiązujące do problematyki wątku i wcześniejszych rozważań o tym, jak obecnie popularna jest OUN UPA i jaki ma udział w świadomości narodowej Ukraińców. Bo w to, że ma wpływ na dzisiejszą postawę społeczeństwa, nie wątpi chyba nikt mający jako takie pojęcie o tym, co dzieje się na Ukrainie. Chodzi mi wprost o niestety o wciąż oddalającą się perspektywę rozliczenia zbrodni ludobójstwa dokonanego na Polakach 1939-1946. Oni już dokonali wyboru, a jakich wyborów dokonają w przyszłości ich dzieci?

Polacy są krytykowani za rozpamiętywanie swoich bohaterów, tymczasem to Ukraińcy i ich współczesne państwo zbija swoisty kapitał na czynach OUN UPA. Przypomnę, że jak dotychczas ich działania nie zostały rozliczone. Problemu nie można zawężać do odpowiedzialności samych nacjonalistów. We wszystkich relacjach przewija się bezpośredni udział w mordach na Polakach zwykłych obywateli. Śmierć tych, co się sprzeciwili obciąża niesłusznie nasze konto.

Budowa ostatniego pomnika ich ofiar w Domostawie wywołała medialny kwik, którego niestety nie słychać przy odsłanianiu kolejnego pomnika Banderze, nazwaniu im Szuchewycza kolejnego publicznego placu, ulicy, czy trwających cały rok imprez promujących Kłyma Sawura-Kłaczkiwskiego itd itp.

Szereg skrajnych zachowań wobec Ukraińców przebywających w Polsce jest bardzo ostro przedstawianych i nagłaśnianych w mediach, ale pomija się fakt, że że najczęściej przyczyną całego konfliktu jest oddawanie czci UPA przez mniejszość ukraińską.

Podlinkowane ostatnie wiadomości zbiegły się z mailem, jaki dostałem od kolegi W.
Odpowiem tu. Moim zdaniem mylisz się Kolego, nie zostawiajmy dla siebie tak cennego źródła informacji. Uważam, że wywiad, jaki mi przesłałeś powinno obejrzeć jak najwięcej osób zainteresowanych relacjami z Ukrainą. Pochodzi z ust świadka, któremu przyświeca PRAWDA historyczna i jednocześnie człowieka zatroskanego współczesnością i przyszłością.
Wywiad z ambasadorem Kresów Wschodnich Stanisławem Srokowskim:

ATomek jest online   Odpowiedź z Cytowaniem